Cerințe software

În studenție fugeam de scris proiecte și documentație ca dracu de tămâie. Îmi plăcea să scriu cod și doar asta aș fi făcut toată ziua dacă mă lăsai la calculator cu o sticlă de cola și un pachet de Lucky Strike. Mai plecam de la birou seara târziu când terminam inclusiv chiștoacele.

Nici pentru produsele la care lucram nu aveam acest bun obicei de a documenta. Motiv pentru care ajungeam în neplăcuta situație de a fi singurul care știa ce e am făcut acolo și trebuia să mă plimb de la client la client să rezolv până și cele mai mici probleme de configurare.

Noroc că m-am mai deșteptat prin 2010 și în primul rând m-am lăsat de fumat. Am schimbat jobul și am ajuns la Zitec unde lucrurile nu se mai făceau pe genunchi. Așa că am început să mă pun și eu le punct cu lucrurile pe care ar fi trebuit să le stăpânesc deja mai bine.

Unul din obiectivele mele de dezvoltare a fost să îmi îmbunătățesc abilitatea de comunicare în scris. În special când vine vorba de cerințe software, dar și articole tehnice sau alte forme de documentare. Așa a ajuns în lista mea de citit cartea Software Requirements: Practical Techniques for Gathering and Managing Requirements Throughout the Product Development Cycle.

Este genul de carte cu care cu siguranță poți să rănești pe cineva, fie că îl pui să o citească sau o folosești ca să aplici o lovitură la cap.

În orice caz, merită măcar răsforită pentru că mai reduce așteptările că software-ul se scrie singur pe vorbe și dacă se poate peste noapte. Fiecare propoziție scrisă te aduce mai aproape de un rezultat, decât o discuție care nu se ma termină.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *