Back to Scrum 2020

Anul trecut am luat o pauză de la rolul de Scrum Master / Agile Coach în echipe de dezvoltare software pentru a experimenta un rol mai aproape de client la Amiqa o companie aflată la început de drum.

Mi-am îndreptat astfel atenția către metoda Lean Startup și principiile de construire a unui model de afacere. Am început să studiez și să aplic acest proces denumit Customer Development popularizat de Steve Blank prin care ne-am propus să descoperim și să validăm profilul de client ideal pentru Amiqa.

A fost o călătorie extrem de interesantă alături de Bogdan, fondatorul companiei și echipa pe care a adunat-o în jurul ideii sale de produs. Am interacționat cu o grămadă de oameni din industria de IT pentru a ne forma o imagine cât mai clară asupra provocărilor pe care le pe zona de testare software.

Am descoperit că cel mai dificil este să ieși din bula ta și să te conectezi cu oameni din întreaga lume pentru a pune bazele unei companii care are potențial de a scala global.

Pentru mine tot procesul a fost cu suișuri și coborâșuri. Mi-am dat seama că sunt un moment din carieră în care apreciez mai mult claritatatea și stabilitatea. Până la un punct am reușit să gestionez incertitudinea de a nu avea clienți și de a fi într-un brainstorming prelungit.

Începutul pandemiei a momentul în care am început să simt mai multă presiune și stres. Deși am început să fim mult mai clari în modul în care exprimăm problema și soluția pentru mine incertitudinea provocată de context a venit cu nevoia de a obține o confirmare mult mai rapidă.

Cred că formarea mea din ultimii ani a venit din urmă și am căutat un proces mai clar și rezultate mai concrete. Lucru care m-a făcut să înteleg mult mai bine provocările cu care se confruntă un Product Owner atunci când are în față o mulțime de posibilități și trebuie să ia în fiecare moment decizia potrivită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *