POO și ATP: între frustrare și înțelepciune

În anul universitar 2019 / 2020 dl prof Pocatilu mi-a propus să colaborez în colectivul de programare la doua materi Programare orientată obiect (POO) și Algoritmi și Tehnici de Programare (ATP).

POO este spaima studenților de anul II în primul semestru pentru că dacă te numeri printre cei care au promovat înseamnă că ai lucrat cu adevărat în C++ și nu ai lăsat totul pentru sesiune.

Disciplina ATP este predată in anul I semestrul doi unde studenții își pun bazele gândirii algoritmice și învață să lucreze cu fișiere de intrare / ieșire în limbajul C.

Am predat cu atitudinea: greșește, greșește, greșește până când vei înțelege și vei continua să faci greșeli, dar din ce în ce mai puțin.

Am descoperit acest citat tradus aproximativ într-o poezie pe peretele casei lui Donald Knuth într-un interviu pe care l-a dat pe YouTube. Îl găsești la adresa https://www.youtube.com/watch?v=v678Em6qyzk

Dacă l-ai văzut probabil că ți-ai dat seama la fel ca și mine ca din aceste materii ai descoperit doar mici frânturi despre ce înseamnă programarea.

Aș mai adauga pe lista de videoclipuri recomandate această prezentare a lui Alan Kay de la OOPSLA din 1997 pe care o găsești adresa https://www.youtube.com/watch?v=oKg1hTOQXoY

Știu că azi nu mai avem timp pentru lucruri atât de “învechite”, dar am realizat după această experiență cât de util este să te întorci la principiile de bază și să încerci să ți le explici mai bine.

Studenții spun mereu că materiile astea s-ar putea preda mult mai bine și atunci ei nu ar mai avea restanțe, industria IT ar face produse de miliarde de dolari și eu probabil aș scrie această postare de pe o insula din Bali.

Dar iată-mă undeva în Vitan, încercând să înțeleg cum se aplică derivatele în Machine Learning și cum se obține rezultatul înmulțirii a două matrici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *