Despre învățare în IT

Pe mine ma surprinde separarea între execuție și învățare în IT. Din punctul meu de vedere mereu am fost și sunt plătit ca să învăț. Fie ca e vorba de o tehnologie, un model de business sau o nevoie a utilizatorului.
Proiectele in care m-am implicat au fost de fiecare data peste nivelul de cunoștințe de la momentul respectiv. Asa ca am fost nevoit sa dezvolt strategii eficiente de învățare.
Imi amintesc de o ședință “cu toate mâinile” în care am îndrăznit sa spun ca atunci când îmi termin un task mai repede decât am estimat folosesc timpul rămas pentru a studia. Răspunsul pe care l-am primit a fost ca dezavantajez clientul ce plătește pentru timpul respectiv. În alt context am auzit ca dezvoltarea personala trebuie făcută în timpul liber. Sunt de acord în măsura în care as fi studiat ceva care nu avea absolut nimic de aface cu proiectul sau nevoile clienților.
Aud des despre beneficiul de aloca timp de studiu pe care îl oferă anumite companii. Pare asa ca o super oportunitate pe care o primești dacă ești trimis la cursuri sau ai timp pentru a-ți dezvolta noi abilități. Când munca se bazează pe cunoștințe, învățarea este o necesitate, nu un beneficiu.
Am lucrat mai bine de un an alături de echipa AdoreMe din București. A fost una din cele mai interesante și intense experiente de pana acum. Oamenii pe care i-am cunoscut, mediul de acolo și cultura care s-a format mi-a deschis o noua perspectiva asupra muncii.
Cred ca atitudinea de a pune învățarea in alt context decât cel de muncă ne limitează creșterea și ne menține în poziția de executanți. E o schimbare pe care sa o facem indiferent de rolul pe care îl avem în companie. Sa punem educația pe primul plan dacă vrem sa continuam dezvoltarea industriei. Sa ne implicam în comunitate și sa împărtășim cunoștințele pe care le-am acumulat. Sa socializam și sa dezvoltam relații cu cei din jurul nostru pentru a descoperi noi cunoștințe și a afla experiențe cât mai diverse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *