Despre productivitate în IT

Nu vei obține salturi de productivitate în compania ta dacă tot ce faci e sa îți trimiți oamenii la cursuri de time management, ii pui sa facă rapoarte de activitate și controlezi strict procesele.
Oricât de mult ai miza pe eficientizarea resurselor te vei lovi de o problema de capacitate. Intr-o zi de muncă un angajat este capabil sa facă un efort intelectual susținut de câteva ore. Restul de timp este alocat pentru ședințe, activități de organizare, socializare și învățare.
Am trecut prin o gramada de metode de eficientizare personala, planificare și time management. Multe din ele au avut rezultate, însă îmbunătățirea a fost de câteva procente. În nici un caz nu am obținut o performanta îmbunătățită de 3x, 5x sau 10x care sa justifice efortul. Asa ca am luat o pauză de la a mai cauta obsesiv eficienta și m-am concentrat pe a creste valoarea pe care o aduc.
Primul pas a fost sa îmi dau demisia și sa ies din zona de producție pentru a ma axa pe cercetare. Anul 2015 a fost unul de redefinire personală. M-am concentrat pe studiu și pe modalități de a monetiza cunoștințele acumulate prin programe de training și consultanță. Foarte benefica a fost experienta de la 2performant (fost 2parale) unde am învățat despre gândirea de produs.
Am descoperit ca un principiu important pentru a creste productivitatea este reutilizarea. Dacă ma gândesc la munca mea ca la un produs am posibilitatea de a îl configura și îmbunătăți in funcție de necesitățile clientului.
Apoi am început sa ma gândesc mai mult la impactul pe care îl am și nu doar la output-ul pe care îl produc. Degeaba rezolvi o gramada de task-uri zilnice dacă în final nu ii folosește nimănui efortul depus. Mai bine te oprești și bei o cafea buna în timp ce te gândești la ce poate fi îmbunătățit în produsul tău.
Din aceste experiente am învățat ca saltul de productivitate vine din capacitatea de a oferi servicii cu valoare adăugată mare ce presupun inovare și abilitatea de a implementa într-un mod creativ tehnologii cu potențial distruptiv in industria pe care o alegi.
Deja am descoperit metodele pentru a face executia eficienta. Asa ca motto-ul meu de acum înainte este: Think 10x!
https://www.facebook.com/notes/eduard-budacu/despre-productivitate-în-it/2176122669080444/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *