Cum se formează decari?

La fel ca Gică Hagi mi-am propus să ajung să formez Decari și după prima experiență de a preda am aflat cât de greu este. Dintre cei 76 de studenți alături de care am colaborat în laboratorul de Tehnologii Web 6 au obținut rezultatul maxim la proiect. Deci cu unul mai mult decât mestrul Gică. El spune ca are 5 decari in acest interviu.

Am muncit cu drag, am investit multă energie și pasiune, dar este important să mă uit la rezultate. O distribuție normală. Natura și-a făcut datoria.

Cel mai mare pericol este să ne învățăm cu “lungă și pe a doua”. Să credem că meseria se învață cu două-trei tutoriale rezolvate înainte de interviu sau de examen. E nevoie de multă energie investită. Altfel ne vom ruga împreună la Sfântul Cinci.

Eu am fost un student de nota 6.33 în facultate. Dar am avut două mari ambiții:

  • la Algoritmi de programare mi-am propus să iau nota 11 și am reușit
  • la Structuri de date mi-am propus să trec examenul chiar dacă nu am trimis temele.

Cu doi dintre cei 6 am vorbit mai mult. I-am remarcat pe parcursul semestrului fiind foarte activi și dornici să evolueze. Mai apoi am aflat că au terminat licee de profil uman. Că au avut dorința să treacă peste ceea ce considerau limitări.

Discuțiile mi-au adus aminte de efortul pe care l-am depus să termin facultatea în condițiile în care lucram full time. La cele două materii mi-am dorit să iau nota maximă pentru că știam foarte bine ceea ce mă definește.

In final, a fi Decar nu e despre nota. Un Decar posedă pe lângă inteligență o serie de trăsături de caracter ce îl definesc. Perseverența, curiozitate, conștiiciozitatea, optimismul și autocontrolul sunt câteva din trăsăturile necesare pentru a avea succes.

Îmi voi arăta mereu disponibilitea de a sprijini pe cei ce își doresc să se auto-depășească. Eu urăsc învățatul cu trebuie. Deci dacă aveți idei sau răspunsuri pentru întrebarea “Cum se formează decari?” vă rog să îmi trimiteți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *