Viitorul Informaticii în România

Informatica din România este o doamnă cochetă. Se apropie de 60 de ani. Își menține tinerețea prin operații estetice, se îmbracă în haine scumpe și apare în presă cu fiecare ocazie pentru a se lăuda cu mărețele realizări. Eu o cunosc de vreo 10 ani. Și mi-a plăcut mult de dânsa. Însă acum mă gândesc la viitor.

E foarte ușor să vorbești despre viitor. E mai ușor decât să vorbești despre trecut. Când vorbesc despre viitor îmbrățișez starea de incertitudine și ivit la dezbatere.

Viitorul Informaticii în România este mort!

Pai cum… că avem atâția informaticieni foarte buni. Programatori meseriași. IT-ul este industra înfloritoare din România. Are o creștere incredibilă an de an. Cum poți spune că viitorul informaticii este mort.

Eu spun că moare pentru că nu a reușit să producă urmași. Sunt doar câteva excepții de programe informatice Made in România. Avem câteva adaptări. Prezentul informaticii în România este exportat la plata cu ora.

Informaticii din România îi lipsește actul creației… Motiv pentru care îmbătrânește încet. Consumă tehnologie din import si exporta resurse umane ce dezvolta solutii gandite de altii. Apoi cumpărăm aceleași soluții pe care le-am dezvoltat la preț de licență.

Ne rămâne să citim istoria ca să înțelegem de ce pentru a nu repeta aceleași greșeli când plănuim viitorul. Cum ne-am oprit din producția autohtona de calculatoare? Ce a determinat declinul cercetarii-dezvoltarii? Cine a profitat de inteligenta românească?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *