Angajez Sculer-Matriter

Angajez Sculer-Matriter. Cam așa arată majoritatea anunțurilor de recrutare în IT. Dacă te pricepi să mânuiești o unealtă ești bun de muncă. Destul normal pentru contextul actual. Avem o industrie formată în majoritatea ei de companii ce oferă servicii și companii de outsourcing care închiriează în diverse modele oameni pentru corporații mai mari. Suntem băieți (și ceva fete) muncitori.

Într-un birou modern cu două sau trei monitoare pe care sunt afișate grafice pe care nu le înțelege nimeni, cu device-uri de tele-conferință ultra-moderne, vedere panoramică discută trei oameni ai muncii. Pe o parte a mesei stă Sculerul. Pe cealaltă parte Maistrul Șef și domnișoara Resurse Umane.

– Maistrul Șef: Și… ce unelte spuneți că folosiți?

– Sculerul: Știu să dau cu ciocanu și am mai găurit cu bormașina

– Maistrul Șef: Câte cuie bați pe oră?

– Sculerul: Cam zece cuie, dar să mi se spună foarte clar unde să le bat!

Discuția continuă despre tot felul de tehnici de mânuire a ciocanului până la intervenția discretă a domișoarei de la resurse umane care plictisită de ascultare activă intervine.

– Resurse Umane: Unde vă vedeți peste 5 ani?

– Sculerul: Păi… maistru șef

Interviul se încheie. Candidatul se retrage. Maistrul șef și domnișoara de la resurse umane încadrează candidatul pe grila de salarii. Dacă se potrivește și nu pare să atenteze la identitatea și competența maistului șef candidatul este ofertat. Sculerul nu e prea îngrijorat pentru că mai are vreo trei oferte. Se caută meseriași la greu.

Asta a fost încercarea mea de a surprinde în proză imaginea asupra pieței forței de muncă din IT-ul Românesc. Exercițiu de scriere creativă.

Ne merge bine în IT. Salariu este mare, cu sau fara impozitare, și avem birouri care mai de care. Îți găsești oricând de muncă. Primești cel puțin două telefoane pe săptămână de la un HR în căutare disperată de noi resurse. Dacă ai abilități rare poate și mai multe. Cu toate astea pare că ne lipsește ceva.

Ceva care îți face ochii să sclipească de bucurie. Te unge pe suflet. Îți dă suflu șă trăiești. Te trezește dimineața cu o oră mai devreme pentru că ai visat ceva și vrei să aduci visul în realitate.

Ne lipsește #creația. Nu spun creativitatea pentru că eu consider că o avem din simplul fapt că suntem oameni. Ne lipsește actul creației. Noi executăm.

Creativitatea ne-o exprimăm în timpul liber așa cum ne pricepem mai bine. Unii cântă, alții dansează, unii pictează, alții croșetează. Mai sunt unii care lucrează o idee pe care visează să îl transfrome în startup. Am terecut și eu prin asta. Doar că nu merge. Nu mai ai toată energia de care ai nevoie pentru a realiza ceva complet după opt ore de stat la birou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *