Vârsta programatorilor din România

Căutam niște date despre vârsta programatorilor din România.

A picat la fix acest studiu realizat de Head Hunting IT pe baza datelor publicate de Stackoverflow. Are la bază 942 de chestionare completate de programatori din Romania. Studiul îl găsiți aici [1]

Suntem tineri, tineri, tineri – fact

Pe generația 25 – 35 o cunosc foarte bine. Mi-au fost șefi, colegi, subalterni. Despre generația care e acum de pe băncile liceulu sau e la început de facultate știu din auzite.

Profilul programatorului 25 – 35

  • a început această meserie din pasiune
  • a făcut cel puțin o rețea de cartier sau a reparat windowsuri pe la vecini
  • este auto-didact
  • work hard, play hard
  • știe să respecte procedurile
  • are standarde înalte de calitate

Acum marea problemă e cu generațiile astea tinere care n-au mai făcut dom’le siteuri in notepad. Aștia s-au născut direct cu githabu în brațe. Au IDE-euri cu auto-complete că le e lene să învețe documentația. Stau toată ziua pe facebook. Visează să își facă propriul framework și să vorbescă pe la conferințe internaționale. Sunt numai prin cafenele și baruri. Vor salarii uriașe.

Vizionați această prezentare ca să vă convingeți despre ce vorbesc.

Chestiunea cu generațiile e una de perspectiva și nu prea are mare lucru de a face cu realitatea ci cu modul în care alegem să privim realitatea. Așa că mă aștept la niște dinamici foarte interesante atunci când în echipe vor apărea indivizi din mai multe categorii de vârstă.

[1] https://www.linkedin.com/pulse/studiu-de-piata-programatori-romania-2016-head-ciprian-harabagiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *