CodeQuest – Hackaton PHP organizat de Creadiv

Mi-am petrecut ziua de sâmbătă alături de oameni pasionați care fac lucrurile să se întâmple. CREADIVII au organizat a doua ediție a hackatonului CodeQuest. Un concurs de programare ce a avut ca temă dezvoltarea unei aplicații folosind PHP.

Anul trecut concursul a fost câstigat de echipa M3B cu o aplicație amuzantă care generează “Povești în imagini” pornind de la un text dat folosindu-se de API-ul google. În calitate de invitat am căutat să sprijin echipele cu încurajări pentru a reuși să termine aplicația.

Anul acesta am făcut parte din juriu alături de Adrian Balcan (Fondator TheWebMiner), Alexandru David (Tech PM Creadiv), Alexandru Lapusan (CEO Zitec) și Stefan Marogel (Tech Consultant and Lean Startup Promoter).

Ziua a început dis de dimineață (ora 9 e foarte matinală pentru programatori) cu întâmpinarea participanților și deschiderea evenimentului. Cele mai multe echipe erau deja formate. Cei care au venit fără echipa și-au format grupul de lucru pe loc. Dragoș Roua a moderat evenimentul și după ce s-au prezentat regulile jocului echipele au început furtuna de idei și gânduri pentru a-și defini aplicația la care să lucreze împreună.

După aproape o oră de schimb de idei, schițe și planuri de bătaie a fost momentul prezentării. Fiecare echipă a realizat un pitch de 3 minute în care au prezentat problema la care s-au gândit, abordarea lor pentru a soluționa problema și obiectivele pe care și le-au propus pentru cele 12 ore de codat.

Imediat au trecut la treabă și cu excepția pauzelor de masă, de hidratare sau alte nevoi cu greu se îndepărtau de la calculator. Pregătirea mediului de lucru, definirea structurii aplicației și împărțirea task-urilor au ocupat prima parte a zilei până la pauza de prânz oferită de Calif.

Din când în când vizitam echipele pentru a observa cum progresează, ce dificultăți întâmpină și cum colaborează pentru a realiza aplicațiile. Fiecare dintre echipe a trecut prin momente de entuziasm când reușeau ce și-au propus sau de frustrare atunci când nimic părea să nu rezolve problemele cu care se confruntau. Emoțiile au crescut când organizatorii au afișat un cronometru care indica ultimele două ore din concurs.

Emoțiile au fost maxime atunci când prezentatorii s-au urcat pe scenă pentru a face demonstrația aplicațiilor realizate. Ca la fiecare prezentare s-au aplicat legile demo-ului care spun ca pe local totul mergea. Momentul care ne-a amuzat pe toți a fost cel al aplicației responsive pusă la încercare de proiectorul buclucaș. Așa că am inventat premiul special pentru “cea mai responsive aplicație”.

După prezentări juriul s-a retras în camera rotundă pentru a delibera. Fiecare aplicație a fost evaluată conform criteriilor oferite de organizatori. Am dezbătut punctele forte ale fiecărei echipe și am obținut clasamentul celor 5 echipe câștigătoare. Topul vă las să îl descoperiți pe siteul codequest.ro și pe pagina de facebook a evenimentului.

Organizatorii au reușit să se întreacă pe ei anul acesta și să realizeze un eveniment foarte tare! Toate echipele au fost recompensate cu premii valoroase oferite de sponsorii evenimentului. Sunt tare bucuros că am avut parte de o experiență atat de faină weekendul asta și multumesc tare mult Creadivilor că m-au invitat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *