Plăcerea de a scrie cod de calitate

Plăcerea de a scrie cod de calitate mi-a fost insuflată de doi oameni pe care îi respect foarte mult și sunt tare recunoscător că am avut ocazia să lucrez alături de ei. Pe amândoi i-am considerat mentori și modele în perioada în care am lucrat la Zitec. Cei doi sunt Ionuț VODĂ și Lucian DAIA. Ambii fac parte din echipa de conducere unde Ionuț este CTO, iar Lucian este Chief Software Engineer.

Amândoi au standarde înalte de calitate pe care le pun în practică așa că am luat decizia să îi urmez și să le ascult sfaturile. A fost o decizie inspirată pentru că după ce am început să mă preocup de calitatea codului munca mea a căpătat o nouă dimensiune. Am început să mă bucur atât de rezultatul muncii cât și de procesul de a ajunge la soluție într-un mod elegant.

Lucian mi-a făcut cunoștința cu PHP MessDetector un tool de analiză statică pe cod. Se întâmpla prin anul 2011 când am început să lucrez pe unul din proiectele pe care el îl conducea. A avut mare răbdare să îmi explice conceptele și ce înseamnă fiecare indicator. Apoi ne-am chinuit împreună să îl facem să meargă. Foarte puțin mai conta ora de încheiere a programului pentru că eram tare curios să văd rezultatele. L-am rulat pe toate proiectele pe care le făcusem până la momentul respectiv. Am găsit variabile nefolosite, clase foarte lungi și metode greu de înțeles datorită numărului mare de puncte de decizie.

Tot Lucian mi-a prezentat conceptul de refactorizare și am lucrat împreună să optimizăm un script care prelucra date foarte multe extrase din AppStore. Am rescris codul pentru a fi mai ușor de înțeles și de extins. Am optimizat interogările în baza de date pentru a obține o viteză cât mai bună pentru utilizatori. Mi-a recomandat cartea Code Complete pe care m-am grăbit să o descarc și am citit-o cu mare interes.

Cu Ionuț am început să lucrez tot în 2011. El avea un stil diferit. Fiind implicat în mai multe proiecte și activități își gestiona timpul într-un mod foarte eficient așa că majoritatea conversațiilor le purtam pe email. Realiza analize foarte riguroase asupra codului pe care îl scriam și era foarte ferm cu modificările pe care le cerea. Stilul direct combinat cu cel directiv îl făcea să pară rece și de multe ori provoca frustrare celor cu care interacționa. Am reușit să depășesc acest mod de comunicare și să văd experiența ca pe una de învățare. Și cu adevărat am avut multe de învățat, iar atunci când am scris cod bun nu a ezitat să mă felicite atât privat cât și public printr-un email către conducere. Pe măsură ce am lucrat mai mult împreună și am început să mergem împreună la client aveam conversații foarte interesante despre principii de arhitectură și design patterns. De la el am primit recomandarea să citesc Head First Design Patterns și Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software.

La rândul meu urmăresc să transmit mai departe ce am învățat când am văzut că există dorință și deschidere pentru a obține rezultate. Am petrecut niște sâmbete frumoase la birou împreună cu George ȚUȚUIANU să facem o analiză despre evoluția codului pe un an de zile pe proiectul în care eram implicați și am observat trendul ascendent al evoluției indicatorilor. Ne-am ambiționat și l-am făcut să scadă chiar dacă lucram la o integrare complexă cu presiunea deadline-ului imediat după sărbătorile de iarnă. Asta pentru că dacă îți dorești cu adevărat se poate.

calitate

Acum PHP Mess Detector e integrat în majoritatea mediilor de dezvoltare și pentru Code Review există o grămadă de soluții care permit inspectarea codului și adăugarea cu ușurință de sugestii de îmbunătățire. Totuși cred că interesul și dorința de a scrie cod de calitate nu vine de la unelte sau reguli impuse. Vine din setea de cunoaștere, dorința de a învăța și din interacțiunea cu oameni care sunt un exemplu prin orientarea lor către calitate.

Scriț cod frumos! Se merită!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *