Dezvoltarea primului produs software – minimul utilizabil

Am povestit în postarea anterioară despre cum am început ca angajat într-o companie de software și contextul în care am ajuns să dezvolt primul produs software.

Compania se numește PIT Software și dezvoltă soluții pentru industria Ho.Re.Ca. La momentul respectiv produsul principal era Pitos® POS o soluție desktop dedicată restaurantelor. Extinderea portofoliului cu un client important a venit cu necesitatea de a dezvolta cât mai repede o soluție pentru a gestiona comenzile la domiciliu.

Timpul era foarte limitat și pentru a câștiga contractul era important să ne mișcăm rapid. Am avut la dispoziție aproximativ 3 săptămâni pentru a veni cu o variantă funcțională. Opțiunile erau să dezvoltăm un modul nou în soluția existentă sau să dezvoltăm un nou produs. Fiindcă era vorba de o aplicație complexă cu o durată lungă de învățare și ne având cunoștințele necesare pentru a o extinde am ales varianta de a porni cu noua aplicație de la zero.

De vreme ce resursele erau limitate cea mai importantă parte a fost să definim un minim utilizabil. În literatură și în practică de cele mai multe ori acest lucru se referă la a defini un MVP (https://en.wikipedia.org/wiki/Minimum_viable_product). Desigur că la momentul respectiv nu aveam habar de această terminologie. Știam doar că trebuie să lucrăm cât mai repede pentru a oferi o soluție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *