Experiența proprie în dezvoltarea de produse software – începutul

Mi-am început cariera de programator web ca angajat în August 2007 când m-am angajat la PIT Software companie ce dezvoltă soluții pentru Ho.Re.Ca

Dezvoltasem deja un portofoliu de proiecte proprii folosind tehnologiile web (HTML, CSS, PHP, MySQL și JavaScript) așa că am devenit productiv încă din prima zi de muncă.

Așa tare m-am entuziasmat de oportunitate încât m-am dus acasă, mi-am luat unitatea centrala și am început să lucrez la primul program pentru ei. Aveau nevoie urgent să deblocheze un proiect pentru un client foarte important care avea un lanț de cafenele și restaurante în Buzău. Din portofoliu lipsea o aplicație pentru gestionarea comenzilor cu livrare la domiciliu. Am schițat câteva idei împreună cu Adrian Poenaru și Ovidiu Roșu și m-am apucat de treabă. După prima zi de muncă aveam o interfață în HTML. După 3 săptămâni am făcut prima instalare de Pitos Delivery.

Situația în 2007 se prezenta astfel

  • dezvoltarea se concentra pe aplicațiile desktop
  • foarte puține locații aveau conexiune la internet
  • PHP trecea de la versiunea 4 la versiunea 5

Limitările de la momentul respectiv și natura aplicației ce presupunea comunicarea cu casa de marcat și imprimantele m-au forțat să am o abordare hibridă desktop/web. Am optat pentru a înstala pe calculatorul respectiv un server web care rula aplicația scrisă în PHP și am dezvoltat o interfață în C# care se folosea de componenta de browser pentru a randa paginile. Asta a dus la o restricție de a folosi exclusiv Internet Explorer 7 ca navigator web. Mozilla era mult mai capabil la momentul respectiv decât IE7, dar dat fiind limitarea am dus chinuri groaznice să adaptez anumite comportamente diferite pe cele două browsere.

Web-ul se bazează pe operații de Request și Response între client și server. Încărcarea conținutului unui website se face prin navigarea pe link-uri. Fiind vorba de o aplicație a trebuit să ofer o experiență cât mai fluidă de utilizare care se obținea cu greu dacă aș fi folosit refresh la fiecare acțiune. Pentru a depăși aceatstă problemă m-am orientat către request-uri asincrone folosind JavaScript (AJAX). Așa s-a născut prima mea aplicație web. Ceea ce se numește în prezent Single Page Application (SPA). Deci mare hipstereală din partea mea la vremea respectivă. Am făcut SPA-uri înainte să fie cool 😉

Cu toate limitările setup-ul mi-a permis să obțin o productivitate încredibilă în comparație cu ceilalți colegi care dezvoltau aplicații desktop. Flexibilitatea limbajului HTML îmi permitea să adaptez foare ușor înterfețele. PHP lucrează foarte bine cu MySQL și structurile de date le gestionam ușor folosind array-uri (vectori). Pe lângă asta a contribuit și faptului că eram sunt un workaholic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *