Satul Pleșești (Podgoria), Județul Buzău

Satul Pleșești din comuna Podgoria, județul Buzău este locul în care s-a născut și a copilărit tatăl meu Marian. Părinții lui sunt Ana (mamaia Ana) și Ion (tataia Ion). Familia din care facem parte se numește Budacu. De aici numele domeniului virtual. În satul Pleșesti se află domeniul fizic al familiei Budacu. Avem o casă, o grădină, vie, pajiște și o pădure.

Pleșești este locul în care mi-am petrecut nenumărate vacanțe de vară. Un loc în care mă întorc cu mare bucurie în fiecare an pentru o săptămână de relaxare și de meditație.

Satul se află la granița dintre județul Buzău și județul Vrancea. Este la aproximativ 16 km de orașul Rîmnicul Sărat. Mai există un sat cu același nume în județul Buzău care face parte din comuna Berca și o localitate în județul Suceava.

Conflictul de nume a dus la o confuzie pe vremea când tatăl meu s-a înscris la facultate. Scrisoarea care îl anunța că secția de zi de sub-ingineri de la Politehnica București s-a desfințat și că poate opta pentru repartizare la Hunedoara sau Galați a ajuns în satul din comuna Berca. Până la urmă situația s-a lămurit. Taică-miu și-a găsit loc de muncă în București, s-a înscris la seral și uite că așa a întâlnit-o pe maică-mea la o petrecere din Regie. Dacă scrisoarea ar fi ajuns la destinație probabil că ar fi optat pentru facultatea din Galați așa că grație confuziei am apărut eu pe lume.

Daca vreți să faceți un tur virtual, iată vederea din satelit a satului Pleșesti

Casa bunicii mele se află undeva la mijlocul satului, între două văi. În trecut casa era marcată de doi nuci frumoși care din păcate au îmbătrânit și au fost tăiați pentru că exista riscul să cadă pe casă. Se pare că mașina google a ajuns și în satul Pleșesti deci poate fi vizitat folosind optiunea de vedere din stradă. Iată casa în care îmi voi petrece vacanța de vară.

curtea-budacu

Pesajul este superb. O zonă de deal la o altitudine de aproximativ 388 de metrii de la nivelul mării. Aerul este curat și noaptea este atât de întuneric încât pe cer se observă milioane de stele. Avem o mică grădină în fața casei, o vie din care toamna mamaia face vin, o pajiște cu fân și câțiva pruni în jurul curții. Când era mai tânără și în putere bunica creștea o căpriță pe nume Iedirița cu care ne trimitea prin pădure.

Merg în fiecare an la țară. Stau o săptămână departe de tehnologie și de agitația orașului. De fiecare dată când sunt acolo mă încarc cu o energie pozitivă, mă întorc relaxat, cu multe idei și poftă de muncă. Îmi aleg câte o temă de meditație și petrec timpul cutreierând pădurile.

Satul este activ pe Facebook unde a adunat o colecție de imagini cu peisaje și cu localnici. Galeria este disponibilă aici. Am preluat o poză cu tatăl meu cu un bostan mare în brațe și un peisaj superb cu o pădure.

11737804_1610003282572825_3189491321658875155_n

10646966_1503665119873309_2184626382858475292_n

Când ajung la tară parcă pășesc într-o altă lume. Satul e din ce în ce mai gol pentru că mulți pleacă din el. Unii se duc “la deal”, alții aleg să muncească în străinătate. Cei care rămân trăiesc din munca pământului, din vanzarea de lemne sau din alocațiile sociale. În sat sunt două magazine pe terasa cărora viața e mai animată. În rest e liniște și pace.

Îmi place mult Satul Pleșesti. E locul în care revin cu drag în fiecare an pentru că mă leagă multe amintiri din copilărie. Multe momente frumoase pe care le-am trăit. Abia aștept să ajung și anul acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *