Am experimentat realitatea virtuală

Ieri am fost la Mega Mall unde am găsit standul VR Bucuresti. Băiatul de acolo m-a lăsat să încerc un demo. Știind că lui Cipri îi plac foarte mult jocurile m-am gândit să experimentăm împreună realitatea virtuală, așa că l-am sunat și i-am propus activitatea. Zis și făcut.

Cum spuneam, fratele meu este un fan înfocat al jocurilor pe calculator. E foarte priceput la Counter Strike. A dus această activitate la un rang de artă pentru că s-a perfecționat continuu, a experimentat și a creat videoclipuri foarte interesante cu meciurile pe care le joacă. Participă la competiții în comunitatea Steam. Îl puteți urmări pe canalul lui de Youtube sau pe profilul de Steam.

Am ajuns la locul cu pricina (zona de restaurante din Mega Mall). Tipul m-a recunoscut, ne-am salutat și a pregătit echipamentul. Am început eu pentu ca aveam deja instructajul făcut. Ne-am luat câte 15 minute de joc la pretul de 30 lei.

Dispozitivul se numește HTC Vive. Este compus dintr-o cască cu ochelari, două manete fără fir și doi senzori de poziție care delimitează spațiul de joc. Se conectează la un PC prin HDMI. Momentan nu se comercializează în România, dar poate fi comandat în US și UK de pe site la prețul de $799. Alternativa este dispozitivul Oculus Rift (promovat de Facebook).

Imediat ce îți pui casca pe ochi pășesti într-o altă lume. Eram pe o platformă lângă o navă spațială. Când te rotești poți să observi întreaga scenă din jurul tău. Te poți mișca în perimetrul delimitat de senzori ceea ce va determina ca personajul din joc să se miște la rândul său. Cele două controllere din mână se transformă în arme. Cu gestul de a duce mâna la spate, peste cap, poți să înlocuiești arma cu un scut. Pentru a începe jocul trebuie să țintești către buton și să tragi.

Primul joc pe care l-am jucat presupunea să împuști și să te ferești de niște navete care vin spre tine. La fiecare nivel vin din ce în ce mai multe navete, sunt mai rapide și te atacă din mai multe direcții. Am reușit să ajung până la nivelul 6. După mai multe runde tipul m-a întrebat prin cască dacă vreau să schimb jocul. I-am spus că da așa că m-a teleportat într-o cameră complet albă până a încărcat noul joc. Exact ca în scena din matrix in care Morpheus îi prezintă lui Neo cum funcționează Matrixul.

Matrix_Wiki_Construct

Ce poate fi mai potrivit pentru un joc cu împușcături decât o aventură într-un oraș împânzit de zombies. A fost al doilea joc pe care l-am jucat. În mâna dreaptă aveam un pistol Deasert Eaggle și în stânga o lanternă. Peisajul era înfricoșător. Pe jos erau două genți. Am încercat să mă aplec și să le deschid, dar nu exista această opțiune. La fel ca și în jocul anterior erau mai multe niveluri de joc. Dacă reușeai să treci de un nivel monștrii veneau cu o intensitate mai mare și din mai multe părți. Ai un număr limitat de gloanțe și trebuie să reîncarci când se termină apăsând un buton lateral pe manetă.

Activitatea e destul de obositoare. După 15 minute de joc eram transpirat tot. Mi-au trebuit vreo câteva minute să îmi revin și am rămas cu o ușoară senzație de amețeală pentru aproximativ 30 de minute.

Nivelul de detalii nu este unul extraordinar, dar senzația este foarte interesantă. Faptul că jocul răspunde foarte rapid la comenzi face experiența să fie antrenantă. Probabil că tehnologia va evolua foarte mult în următoarea perioadă pe măsură ce fenomenul ia amploare. Unul din colegii de an de la doctorat are ca temă realitatea virtuală și realitatea augmentată. Cu siguranță e un domeniu în care e mare loc de inovație.

Mi-a plăcut tare mult această experiență. Mă bucur că am petrecut timp cu fratele meu. Îmi doresc ca data viitoare să mergem împreună la un meci de AirSoft într-o arenă ce reproduce harta FY_SNOW din Counter Strike.

vr-experience

1 thought on “Am experimentat realitatea virtuală”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *