Anul Noul la Sibiu și în împrejurimi

[in lucru]

Ultima călătorie pe anul 2016 a fost la Sibiu și în împrejurimi unde am petrecut Anul Nou. Împreună cu noi au fost Laura, o bună prietenă a Cristinei, și Kris soțul ei. Din București am plecat pe 29 Decembrie și ne-am întors pe 3 Ianuarie așa că reușit astfel să evităm aglomerația. Drumul a fost foarte bun, iar Kris conduce impecabil.

Apartamentul l-am închiriat de pe AirBnB. E situat pe Strada Faurului, suficient de aproape de centru cât să mergem pe jos. De la fereastră se vede turnul Catedralei Evanghelice.

Localurile din Sibiu în care ne-am înfruptat cu bunătățuri:

  • La Cuptor
  • Crama Sibiană
  • Old Lisbon
  • Weinkeller

Pe 31 Decembrie am făcut o plimbare până la Bâlea Cascada de unde am luat telecabina până la Bâlea Lac. Acolo am văzut hotelul de geață și am admirat peisajul superb de iarnă. Îngețați ne-am retras în cabană să savurăm un ceai fierbinte.

La scurt timp am avut surpriza să ne întâlnim cu președintele României, Klaus Iohanis. Asta numesc eu întâlnire la nivel înalt! E a doua pe anul 2016 după ce în primăvară am zburat în avion alături de echipa națională de fotbal. Nu l-am deranjat să îi cerem autograf sau să ne pozăm cu dânsul, dar m-am bucurat să îl văd în carne și oase atât de aproape. Sibiul este cu adevărat un oraș superb și în mare parte i se datorează. Din punct de vedere politic nu prea mă pricep să comentez. Mă inspiră ca prestanță prin discursul calm, îmi place că zâmbește și apreciez modul de a prezenta cu încredere și optimism un viitor posibil mai bun daca ne punem pe treabă.

La trecerea dintre ani am fost în Piața Mare. Am admirat focurile de artificii și ne-am delectat cu o șampanie deosebită pe care mi-a dorit să o savurez pentru an nou special. Am scris aici de ce cred că este special. În plus 2017 este un număr prim.

 

Mini-vacanță în familie

Am profitat de mini-vacanța de Sf. Andrei și Ziua Națională a României pentru a face o excursie la părinții Cristinei în Ungheni și la sora ei din Rm. Vâlcea. Ca de obicei am luat o mașină de la Prima Rent și ne-am pornit la drum Miercuri dimineață. S-a circulat foarte bine pe autostradă așa ca am ajuns rapid în Pitești de unde l-am luat pe nepotul Cristinei.

Ne-am propus să ne bucuram de timpul petrecut cu familia și sa ne odihnim pe final de lună. Evadarea din oraș a picat la fix după un Noiembrie încărcat cu activități la facultate și la job.

 

Miercuri, Joi și Vineri am stat la Ungheni. M-am delectat cu supă delicioasă de curcan de țară, am savurat plăcinte cu mere, am degustat o vișinată făcută cu țuică naturală și l-am asistat pe domnul Pană la pregătirea grătarului.

20161201_134536

20161201_132700

20161201_134013

În weekend am plecat spre Rm. Vâlcea la sora Cristinei. Acolo ne-a întâmpinat Oscar un cățel tare jucăuș. M-am jucat cu cei mici. Sâmbătă a fost o vreme superbă și ne-am plimbat prin grădina zoologică. Seara am fost la un restaurant libanez.

20161204_102957

Ne-am întors Duminică și am încheiat cu o vizită la părinții mei. Așa am încheiat circuitul și i-am anunțat pe toți că facem o reuniune în vară pentru a ne cunoaște. Sper să fim sănătoși și să ne vedem cu voie bună.

CodeQuest – Hackaton PHP organizat de Creadiv

Mi-am petrecut ziua de sâmbătă alături de oameni pasionați care fac lucrurile să se întâmple. CREADIVII au organizat a doua ediție a hackatonului CodeQuest. Un concurs de programare ce a avut ca temă dezvoltarea unei aplicații folosind PHP.

Anul trecut concursul a fost câstigat de echipa M3B cu o aplicație amuzantă care generează “Povești în imagini” pornind de la un text dat folosindu-se de API-ul google. În calitate de invitat am căutat să sprijin echipele cu încurajări pentru a reuși să termine aplicația.

Anul acesta am făcut parte din juriu alături de Adrian Balcan (Fondator TheWebMiner), Alexandru David (Tech PM Creadiv), Alexandru Lapusan (CEO Zitec) și Stefan Marogel (Tech Consultant and Lean Startup Promoter).

Ziua a început dis de dimineață (ora 9 e foarte matinală pentru programatori) cu întâmpinarea participanților și deschiderea evenimentului. Cele mai multe echipe erau deja formate. Cei care au venit fără echipa și-au format grupul de lucru pe loc. Dragoș Roua a moderat evenimentul și după ce s-au prezentat regulile jocului echipele au început furtuna de idei și gânduri pentru a-și defini aplicația la care să lucreze împreună.

După aproape o oră de schimb de idei, schițe și planuri de bătaie a fost momentul prezentării. Fiecare echipă a realizat un pitch de 3 minute în care au prezentat problema la care s-au gândit, abordarea lor pentru a soluționa problema și obiectivele pe care și le-au propus pentru cele 12 ore de codat.

Imediat au trecut la treabă și cu excepția pauzelor de masă, de hidratare sau alte nevoi cu greu se îndepărtau de la calculator. Pregătirea mediului de lucru, definirea structurii aplicației și împărțirea task-urilor au ocupat prima parte a zilei până la pauza de prânz oferită de Calif.

Din când în când vizitam echipele pentru a observa cum progresează, ce dificultăți întâmpină și cum colaborează pentru a realiza aplicațiile. Fiecare dintre echipe a trecut prin momente de entuziasm când reușeau ce și-au propus sau de frustrare atunci când nimic părea să nu rezolve problemele cu care se confruntau. Emoțiile au crescut când organizatorii au afișat un cronometru care indica ultimele două ore din concurs.

Emoțiile au fost maxime atunci când prezentatorii s-au urcat pe scenă pentru a face demonstrația aplicațiilor realizate. Ca la fiecare prezentare s-au aplicat legile demo-ului care spun ca pe local totul mergea. Momentul care ne-a amuzat pe toți a fost cel al aplicației responsive pusă la încercare de proiectorul buclucaș. Așa că am inventat premiul special pentru “cea mai responsive aplicație”.

După prezentări juriul s-a retras în camera rotundă pentru a delibera. Fiecare aplicație a fost evaluată conform criteriilor oferite de organizatori. Am dezbătut punctele forte ale fiecărei echipe și am obținut clasamentul celor 5 echipe câștigătoare. Topul vă las să îl descoperiți pe siteul codequest.ro și pe pagina de facebook a evenimentului.

Organizatorii au reușit să se întreacă pe ei anul acesta și să realizeze un eveniment foarte tare! Toate echipele au fost recompensate cu premii valoroase oferite de sponsorii evenimentului. Sunt tare bucuros că am avut parte de o experiență atat de faină weekendul asta și multumesc tare mult Creadivilor că m-au invitat.

 

Amsterdam, Olanda

Am vizitat orașul Amsterdam cu ocazia participării la conferința Large Scale Scrum (LeSS). Sunt impresionat de consistența cu care a fost dezvoltat acest oraș. Totul pare la locul lui și cu greu găsești ceva care să deranjeze privirea prin nepotrivirea cu peisajul din jur.

Am vizitat Freiburg unde am vazut ce înseamă un oraș gândit pentru pietoni și bicicliști. Amsterdam face parte din aceiași categorie. Este ideal pentru mersul pe jos care face piciorul frumos sau pentru pedalat. Motiv pentru care nu am folosit deloc mijloacele de transport în comun.

Din obiectivele pe care le-am vizitat:

  • faimosul Red Light District
  • basilica St. Nicholas
  • Oude Kerk, cea mai veche clădire din Amsterdam

Orașul este unul viu. Am avut parte de o vreme extraordinar de frumoasă în toate cele patru zile. Lucru care nu se întâmplă foarte des conform spuselor localnicilor. Așa că peisajul era foarte animat. La fiecare colț de stradă întâlneai oameni care fie se plimbau cu bicicleta sau pe jos, fie savurau o “cafea” în coffeshop. Atmosfera era una foarte relaxata, de vacanță.

Participarea la cele două zile de conferință a presupus un timp limitat pentru vizitarea orașului așa că nu am ajuns la niciunul dintre muzee și nici n-am vizitat foarte multe din obiective. Cu toate astea locurile pe care le-am văzut m-au impresionat și cu siguranță voi plănui o excursie împreună cu iubita mea cât de curând posibil.

În încheiere câteva imagini…

amsderdam (1)
Trupa de șoc de la conferință (de la stănga la dreapta Adrian Baron, eu, Mihai Olaru)
amsderdam (2)
Post-It art la sediul booking.com
amsderdam (3)
O friptură corectă
amsderdam (4)
Vedere de pe canal 1
amsderdam (5)
Bicicleta – modul de transport preferat
amsderdam (6)
Vedere de pe canal 2
amsderdam (7)
Doc pentru plimbări pe canal
amsderdam (8)
Fereastra unor iubitori de pisici
amsderdam (9)
Je
amsderdam (10)
Biserica St. Nicholas