De la cusut la programare


Când eram mic îmi plăcea să cos. Și făceam haine pentru păpuși.
Eram fascinat de mașina de cusut pe care încă o mai are mamaia Jeni. De fiecare dată când mergeam în vizită îmi plăcea să o studiez ca să înțeleg cum funcționează.

Înainte să încep clasa întâi am fost la atelierul de croitorie la care lucra mătușa mea ca să îmi facă uniformă. Acolo am văzut că era un întreg sistem pentru a produce un costum cu tot felul de mașini și șmecherii. Am trăit o experiență fascinantă să văd cum măsurătorile mele sunt transformate într-o schiță, apoi sunt transferate pe material, sunt tăiate și cusute cu atenție. Ca în final să am o uniformă special croită pentru mine.

În clasele primare abia așteptam ora de lucru manual. Auzisem de la prietenii de la bloc mai mari că o să facem traforaj cu un profesor care era al dracului. Noroc că atelierul de școlii s-a închis în perioada de austeritate. Și profesorul cred că s-a pensionat pentru că noi nu l-am mai prins. Așa că deopotrivă, băieți și fete am învățat cum să facem modele pe etamină, să împletim și să facem mărțișoare din ață colorată.

Mai târziu am învățat de la maică-mea să croșetez. Era o activitate ce necesita foarte multă concentrare și atenție pentru a păstra același număr de ochiuri pe fiecare rând. Pentru a realiza modele complexe trebuia să schimbi împletitura când pe față, când pe dos. Țin minte că erau acele reviste cu șabloane pe care dacă le urmai puteai să faci orice de la căciuli, șosete sau fulare. N-am ajuns la nivelul acela de performanță, dar știu că mi-au ieșit câteva bucăți de material pe care le-am lipit într-un colaj. Apoi a apărut moda cu goblen-urile când eram deja ceva mai mare. Nu mai știu dacă eram în școala generală sau în primii ani de liceu.

Acum conștientizez cum toate aceste experiențe s-au translatat în cariera mea de programator. Mi-a fost ușor să înțeleg cum să parcurg un vector element cu element pentru că mintea mea era deja antrenată de la număratul ochiurilor la croșetat. O matrice nu era nimic mai mult decât șablonul unui goblen. Și diagramele de arhitectură seamănă mult cu tiparele unui costum.

Nu zic să lăsăm tastaturile și să ne apucăm de croșetat. Doar realizez că în lucrurile simple există multă știință și cunoaștere.

În peștera digitală

În mii de ani oamenii au dezvoltat simboluri cu care sa comunice, sa exprime idei și sa transfere cunoștințe de la o generație la alta.

Imaginile pictate pe pereții peșterilor au fost primele forme de comunicare. În timp s-au dezvoltat simboluri mai complexe precum hieroglifele egiptene. Scrierea cuneiforma a înlocuit desenele cu forme mult mai abstracte care sa permită o eficienta sporită. Alfabetul și dezvoltarea tiparului a acelerat exponențial transmiterea de cunoștințe.

În prezent, în era digitala, ne întoarcem la comunicarea prin imagini și simboluri. Acestea fiind este cel mai accesibil mod prin care oamenii se exprimă folosind interfețele actuale.

Folosind dispozitive mobile dotate cu camere foto puternice capturam din realitatea ce ne înconjoară o scenă pe care vrem sa o împărtășim cu ceilalți cât mai repede.

Aplicăm câteva filtre, etichete și mesaje cu care să atragem atenția și postarea ajunge la rapid la prietenii ce ne urmăresc feed-ul. Apoi sperăm algoritmul ne va ajuta să ajungem la cât mai multe persoane de la care sa primim o reacție sau o confirmare ca am fost văzuți.

Platformele multimedia ne ocupă cel mai mult din timpul pe care îl petrecem folosind dispozitivele mobile pentru ca sunt optimizate ca să ne capteze atenția. Pentru a funcționa aceste platforme au nevoie de baze mari de utilizatori care consumă și creează informație în cel mai simplu mod cu putință.

În toată aceasta economie a timpului și atenției câștiga cei care cunosc simbolurile, codurile și limbajul tehnologiei. Dacă vrei sa ieși din peștera digitală trebuie sa înțelegi cum este construită.

Dezvoltarea unui stil în programare

Un artist nu își dedică carieră pentru sine, ci pentru stilul pe care dorește sa îl lase în urma muncii sale.

Ca să perfecționezi un stil ai nevoie de perseverență și disciplină. Ca să transferi un stil ai nevoie de răbdare.

Artistul care reușește sa transfere stilul său către discipoli devine maestru. Un maestru insuflă celor cu care lucrează creativitatea pentru ca le transfera stilul și uneltele sale pentru a-și realiza propriile creați.

Dacă artistul rămâne atașat de ego-ul său atunci tot ce face este sa transmită reguli și sa emită sancțiuni când cel pe care îl ghidează se îndepărtează de la stil.

În programare sunt patru stiluri principale:

  1. Funcțional
  2. Imperativ
  3. Orientat obiect
  4. Procedural

Din aceste stiluri sunt derivate stiluri proprii pe care un grup, o echipa sau o companie le dezvoltă. Pentru a captura elementele esențiale sunt realizate ghiduri de stil.

Alan Kay, cel care a inventat Programarea Orientată Obiect spune că cel mai bun mod de a prezice viitorul este prin a-l inventa. Așa că următorul stil de programare se așteaptă a fi inventat de către cei ce nu reușesc să își exprime bogăția de idei cu instrumentele actuale.

https://www.youtube.com/watch?v=KVUGkuUj28o

Despre complexitate

In ultimii ani am fost companion și uneori călăuză pentru echipe ce se străduie sa rezolve problemele complexe de dezvoltare software.

Din această experiență am învățat despre orientare și observare într-un spațiu al minții în care ideile se nasc și ajung sa fie transpuse în linii de cod ce soluționează diverse probleme

Pentru mine e ceva fascinant. Un mecanism aproape magic pe care nu îl înțeleg pe deplin, dar care funcționează. Din furtuna care se întâmplă în mințile noastre, lucrurile se așează, capătă claritate și o structura ce e înțeleasă de calculatoarele pe care le programam

Educația îți dă un avantaj nedrept

Spun acest lucru pentru că în ziua de azi, când companiile se bat pe resursa umană, a fi o persoană educată te face să ieși din turmă foarte ușor și îți aduce oportunități fenomenale.

Nu ma refer aici doar la educația formală, ci la educație in general. Educația formală pur și simplu adâncește nedreptatea datorită numărului mic de instituții care oferă cât de cât calitate.

Este nedrept pentru ca a rămâne needucat este atât de simplu. Pârghiile care sa stimuleze trăsături precum curiozitatea, perseverenta și conștiinciozitatea, atât de necesare pentru a deveni o persoană educată lipsesc. Așa că pentru cei care au deprins aceste caracteristici, pur și simplu nu există competiție.

Este banal sa…

  • Accesezi resurse gratuite online
  • Sa cumperi cărți
  • Sa mergi la evenimente ce au ca scop schimbul de cunoștințe
  • Sa mergi la un curs profesional
  • Sa obții o certificare
  • Sa termini o facultate sau un masterat

Cu toate astea numărul de persoane care aleg sa nu se definească intelectual într-o societate bazată pe informație este suficient de mare cât sa iti ofere posibilitatea de a te diferenția.

Înmormântarea Regelui Mihai I

16.12.2017

Cerul este întunecat și oferă o imagine gri a momentului. Pentru această perioadă a anului vremea este bună. Nu a nins încă deși mai sunt doar nouă zile până la Crăciun. Poate că după ce Regele va fi înmormântat vremea se va schimba.

Cu siguranță vremurile se schimbă. Asistăm cu neputință la un viitor pe care nu îl putem prezice. Un viitor care va fi dictat de uneltele pe care le-am constuit în procesul de tranziție către o societate informațională.

Acum totul este conectat, informația se transmite în timp real datorită internetului și schimbările se produc cu o viteză incredibilă. În acest context să privesc cum se desfășoară tradițiile de înmormântare a Regelui mă face să mă întreb cum va fi condusă lumea viitorului.

Pe cine vom avea ca reper de valori și după ce principii ne vom ghida? Să accesăm oare o inteligență artificială generală ce o să aibă acces la toate informațiile din trecut și va judeca pe baza lor care să fie direcțiile în care ne îndreptăm? Sau poate că această tehnologie va reprezenta o nouă Coroană pe care să o punem pe capul celui ce ne dorim să ne conducă cu înțelepciune.

Acum că Regele se întoarce în elementele din care a fost compus, Universul este mai bogat cu toate cele pe care le-a văzut. Așa că cei care or să vină o să aibă cât de puțin din informația lui. Ei sunt cei pe care să îi întrebăm dacă ceea ce construim ne va aduce o lume mai bună.

Despre stat și politică

Am învățat anul acesta că singura speranță stă în comunitate și oamenii faini din jurul meu. “Statul” nu va face nimic pentru binele poporului, ci o să urmărească interesele unui grup de infractori pe care se pare că suntem incapabili să îi schimbăm și le oferim puterea prin faptul că nu ieșim la vot.

Cu ceva am rămas după toate încercările și protestele. Cu un grup de oameni despre care știu că împărtășesc aceleași valori și își doresc o schimbare în bine. Protestele au fost o bună ocazie de socializare.

Cred că pentru binele general al Romaniei nu se mai poate face nimic în prezent. În structura socială actuală pare că s-a ajuns la un optim de conducători infractori și persoane asistate social care să îi voteze. Oricât de mult tipăm sau protestăm această structură nu o să se schimbe în următorii 5 – 10 ani. În viitorul incert în care tot mai mult tendința este către automatizare și către digitalizare stăm mai rău. Romania o sa facă implozie.

Din păcate singura speranță este optimizarea locală și gândirea globală. Adică să colaborăm în comunități relativ restrânse care au dependență minimă față de serviciile oferite de stat. Nu-i poți salva pe toți. Mai ales dacă nu își doresc ajutorul.

Așa că după cum spune Mafia – Tin sa precizez ce conteaza pentru mine Familia, tovarasii, fanii, banii si cu anii

Despre învățare în IT

Pe mine ma surprinde separarea între execuție și învățare în IT. Din punctul meu de vedere mereu am fost și sunt plătit ca să învăț. Fie ca e vorba de o tehnologie, un model de business sau o nevoie a utilizatorului.
Proiectele in care m-am implicat au fost de fiecare data peste nivelul de cunoștințe de la momentul respectiv. Asa ca am fost nevoit sa dezvolt strategii eficiente de învățare.
Imi amintesc de o ședință “cu toate mâinile” în care am îndrăznit sa spun ca atunci când îmi termin un task mai repede decât am estimat folosesc timpul rămas pentru a studia. Răspunsul pe care l-am primit a fost ca dezavantajez clientul ce plătește pentru timpul respectiv. În alt context am auzit ca dezvoltarea personala trebuie făcută în timpul liber. Sunt de acord în măsura în care as fi studiat ceva care nu avea absolut nimic de aface cu proiectul sau nevoile clienților.
Aud des despre beneficiul de aloca timp de studiu pe care îl oferă anumite companii. Pare asa ca o super oportunitate pe care o primești dacă ești trimis la cursuri sau ai timp pentru a-ți dezvolta noi abilități. Când munca se bazează pe cunoștințe, învățarea este o necesitate, nu un beneficiu.
Am lucrat mai bine de un an alături de echipa AdoreMe din București. A fost una din cele mai interesante și intense experiente de pana acum. Oamenii pe care i-am cunoscut, mediul de acolo și cultura care s-a format mi-a deschis o noua perspectiva asupra muncii.
Cred ca atitudinea de a pune învățarea in alt context decât cel de muncă ne limitează creșterea și ne menține în poziția de executanți. E o schimbare pe care sa o facem indiferent de rolul pe care îl avem în companie. Sa punem educația pe primul plan dacă vrem sa continuam dezvoltarea industriei. Sa ne implicam în comunitate și sa împărtășim cunoștințele pe care le-am acumulat. Sa socializam și sa dezvoltam relații cu cei din jurul nostru pentru a descoperi noi cunoștințe și a afla experiențe cât mai diverse.

Despre productivitate în IT

Nu vei obține salturi de productivitate în compania ta dacă tot ce faci e sa îți trimiți oamenii la cursuri de time management, ii pui sa facă rapoarte de activitate și controlezi strict procesele.
Oricât de mult ai miza pe eficientizarea resurselor te vei lovi de o problema de capacitate. Intr-o zi de muncă un angajat este capabil sa facă un efort intelectual susținut de câteva ore. Restul de timp este alocat pentru ședințe, activități de organizare, socializare și învățare.
Am trecut prin o gramada de metode de eficientizare personala, planificare și time management. Multe din ele au avut rezultate, însă îmbunătățirea a fost de câteva procente. În nici un caz nu am obținut o performanta îmbunătățită de 3x, 5x sau 10x care sa justifice efortul. Asa ca am luat o pauză de la a mai cauta obsesiv eficienta și m-am concentrat pe a creste valoarea pe care o aduc.
Primul pas a fost sa îmi dau demisia și sa ies din zona de producție pentru a ma axa pe cercetare. Anul 2015 a fost unul de redefinire personală. M-am concentrat pe studiu și pe modalități de a monetiza cunoștințele acumulate prin programe de training și consultanță. Foarte benefica a fost experienta de la 2performant (fost 2parale) unde am învățat despre gândirea de produs.
Am descoperit ca un principiu important pentru a creste productivitatea este reutilizarea. Dacă ma gândesc la munca mea ca la un produs am posibilitatea de a îl configura și îmbunătăți in funcție de necesitățile clientului.
Apoi am început sa ma gândesc mai mult la impactul pe care îl am și nu doar la output-ul pe care îl produc. Degeaba rezolvi o gramada de task-uri zilnice dacă în final nu ii folosește nimănui efortul depus. Mai bine te oprești și bei o cafea buna în timp ce te gândești la ce poate fi îmbunătățit în produsul tău.
Din aceste experiente am învățat ca saltul de productivitate vine din capacitatea de a oferi servicii cu valoare adăugată mare ce presupun inovare și abilitatea de a implementa într-un mod creativ tehnologii cu potențial distruptiv in industria pe care o alegi.
Deja am descoperit metodele pentru a face executia eficienta. Asa ca motto-ul meu de acum înainte este: Think 10x!
https://www.facebook.com/notes/eduard-budacu/despre-productivitate-în-it/2176122669080444/