CodeQuest – Hackaton PHP organizat de Creadiv

Mi-am petrecut ziua de sâmbătă alături de oameni pasionați care fac lucrurile să se întâmple. CREADIVII au organizat a doua ediție a hackatonului CodeQuest. Un concurs de programare ce a avut ca temă dezvoltarea unei aplicații folosind PHP.

Anul trecut concursul a fost câstigat de echipa M3B cu o aplicație amuzantă care generează “Povești în imagini” pornind de la un text dat folosindu-se de API-ul google. În calitate de invitat am căutat să sprijin echipele cu încurajări pentru a reuși să termine aplicația.

Anul acesta am făcut parte din juriu alături de Adrian Balcan (Fondator TheWebMiner), Alexandru David (Tech PM Creadiv), Alexandru Lapusan (CEO Zitec) și Stefan Marogel (Tech Consultant and Lean Startup Promoter).

Ziua a început dis de dimineață (ora 9 e foarte matinală pentru programatori) cu întâmpinarea participanților și deschiderea evenimentului. Cele mai multe echipe erau deja formate. Cei care au venit fără echipa și-au format grupul de lucru pe loc. Dragoș Roua a moderat evenimentul și după ce s-au prezentat regulile jocului echipele au început furtuna de idei și gânduri pentru a-și defini aplicația la care să lucreze împreună.

După aproape o oră de schimb de idei, schițe și planuri de bătaie a fost momentul prezentării. Fiecare echipă a realizat un pitch de 3 minute în care au prezentat problema la care s-au gândit, abordarea lor pentru a soluționa problema și obiectivele pe care și le-au propus pentru cele 12 ore de codat.

Imediat au trecut la treabă și cu excepția pauzelor de masă, de hidratare sau alte nevoi cu greu se îndepărtau de la calculator. Pregătirea mediului de lucru, definirea structurii aplicației și împărțirea task-urilor au ocupat prima parte a zilei până la pauza de prânz oferită de Calif.

Din când în când vizitam echipele pentru a observa cum progresează, ce dificultăți întâmpină și cum colaborează pentru a realiza aplicațiile. Fiecare dintre echipe a trecut prin momente de entuziasm când reușeau ce și-au propus sau de frustrare atunci când nimic părea să nu rezolve problemele cu care se confruntau. Emoțiile au crescut când organizatorii au afișat un cronometru care indica ultimele două ore din concurs.

Emoțiile au fost maxime atunci când prezentatorii s-au urcat pe scenă pentru a face demonstrația aplicațiilor realizate. Ca la fiecare prezentare s-au aplicat legile demo-ului care spun ca pe local totul mergea. Momentul care ne-a amuzat pe toți a fost cel al aplicației responsive pusă la încercare de proiectorul buclucaș. Așa că am inventat premiul special pentru “cea mai responsive aplicație”.

După prezentări juriul s-a retras în camera rotundă pentru a delibera. Fiecare aplicație a fost evaluată conform criteriilor oferite de organizatori. Am dezbătut punctele forte ale fiecărei echipe și am obținut clasamentul celor 5 echipe câștigătoare. Topul vă las să îl descoperiți pe siteul codequest.ro și pe pagina de facebook a evenimentului.

Organizatorii au reușit să se întreacă pe ei anul acesta și să realizeze un eveniment foarte tare! Toate echipele au fost recompensate cu premii valoroase oferite de sponsorii evenimentului. Sunt tare bucuros că am avut parte de o experiență atat de faină weekendul asta și multumesc tare mult Creadivilor că m-au invitat.

 

Am experimentat realitatea virtuală

Ieri am fost la Mega Mall unde am găsit standul VR Bucuresti. Băiatul de acolo m-a lăsat să încerc un demo. Știind că lui Cipri îi plac foarte mult jocurile m-am gândit să experimentăm împreună realitatea virtuală, așa că l-am sunat și i-am propus activitatea. Zis și făcut.

Cum spuneam, fratele meu este un fan înfocat al jocurilor pe calculator. E foarte priceput la Counter Strike. A dus această activitate la un rang de artă pentru că s-a perfecționat continuu, a experimentat și a creat videoclipuri foarte interesante cu meciurile pe care le joacă. Participă la competiții în comunitatea Steam. Îl puteți urmări pe canalul lui de Youtube sau pe profilul de Steam.

Am ajuns la locul cu pricina (zona de restaurante din Mega Mall). Tipul m-a recunoscut, ne-am salutat și a pregătit echipamentul. Am început eu pentu ca aveam deja instructajul făcut. Ne-am luat câte 15 minute de joc la pretul de 30 lei.

Dispozitivul se numește HTC Vive. Este compus dintr-o cască cu ochelari, două manete fără fir și doi senzori de poziție care delimitează spațiul de joc. Se conectează la un PC prin HDMI. Momentan nu se comercializează în România, dar poate fi comandat în US și UK de pe site la prețul de $799. Alternativa este dispozitivul Oculus Rift (promovat de Facebook).

Imediat ce îți pui casca pe ochi pășesti într-o altă lume. Eram pe o platformă lângă o navă spațială. Când te rotești poți să observi întreaga scenă din jurul tău. Te poți mișca în perimetrul delimitat de senzori ceea ce va determina ca personajul din joc să se miște la rândul său. Cele două controllere din mână se transformă în arme. Cu gestul de a duce mâna la spate, peste cap, poți să înlocuiești arma cu un scut. Pentru a începe jocul trebuie să țintești către buton și să tragi.

Primul joc pe care l-am jucat presupunea să împuști și să te ferești de niște navete care vin spre tine. La fiecare nivel vin din ce în ce mai multe navete, sunt mai rapide și te atacă din mai multe direcții. Am reușit să ajung până la nivelul 6. După mai multe runde tipul m-a întrebat prin cască dacă vreau să schimb jocul. I-am spus că da așa că m-a teleportat într-o cameră complet albă până a încărcat noul joc. Exact ca în scena din matrix in care Morpheus îi prezintă lui Neo cum funcționează Matrixul.

Matrix_Wiki_Construct

Ce poate fi mai potrivit pentru un joc cu împușcături decât o aventură într-un oraș împânzit de zombies. A fost al doilea joc pe care l-am jucat. În mâna dreaptă aveam un pistol Deasert Eaggle și în stânga o lanternă. Peisajul era înfricoșător. Pe jos erau două genți. Am încercat să mă aplec și să le deschid, dar nu exista această opțiune. La fel ca și în jocul anterior erau mai multe niveluri de joc. Dacă reușeai să treci de un nivel monștrii veneau cu o intensitate mai mare și din mai multe părți. Ai un număr limitat de gloanțe și trebuie să reîncarci când se termină apăsând un buton lateral pe manetă.

Activitatea e destul de obositoare. După 15 minute de joc eram transpirat tot. Mi-au trebuit vreo câteva minute să îmi revin și am rămas cu o ușoară senzație de amețeală pentru aproximativ 30 de minute.

Nivelul de detalii nu este unul extraordinar, dar senzația este foarte interesantă. Faptul că jocul răspunde foarte rapid la comenzi face experiența să fie antrenantă. Probabil că tehnologia va evolua foarte mult în următoarea perioadă pe măsură ce fenomenul ia amploare. Unul din colegii de an de la doctorat are ca temă realitatea virtuală și realitatea augmentată. Cu siguranță e un domeniu în care e mare loc de inovație.

Mi-a plăcut tare mult această experiență. Mă bucur că am petrecut timp cu fratele meu. Îmi doresc ca data viitoare să mergem împreună la un meci de AirSoft într-o arenă ce reproduce harta FY_SNOW din Counter Strike.

vr-experience

O vacanță de o lună

Mai am două zile până la vacanță. E pentru prima oară de când activez în câmpul muncii când îmi iau o vacanță de o lună.

Fiind vorba de o perioadă lungă, am considerat că e nevoie de planificare. Altfel risc să mă surprindă munca. Primele lucruri pe lista de todo au fost să dezinstalez toate instrumentele de comunicare de pe telefon (facebook, email, slack). Am făcut asta de Luni. Vai ce senzație stranie…

Mi-am propus ca primele două săptămâni sa fiu semi-activ prin București. O să mai dedic timp pentru networking. Mi-am propus să întâlnesc oameni pasionați cu care să colaborez din toamnă.

După o să plec o săptămâna la Pleșesti, satul de une este tatăl meu. Sunt la al patrulea an când petrec timp cu mine departe de tehnologie și agitația orașului. “Vara la țară” se numește o piesă de la Pasărea Colibri…

După excursia la țară voi pleca 5 zile la mare împreună cu Cristina. O voi cunoaște pe prietena ei bună și soțul ei. Abia aștept să lenevesc la soare și să mă scald în mare.

Voi încheia vacanța cu o călătorie la Amsterdam pentru conferința LeSS și astfel îmi indeplinesc unul din visurile pe anul acesta de a participa la un eveniment internațional.

 

Zece ani de la terminarea liceului

Au trecut zece ani de la terminarea liceului. Zece ani în care am crescut frumos, eu, colegii mei, profesorii, liceul.

M-am bucurat sa revăd oamenii cu care timp de patru ani am pus bazele formarii noastre ca viitori adulți. Alaturi de care m-am distrat, am invatat si am visat. Ne-am schimbat putin la înfățișare. Energia și spiritul fiecăruia dintre noi a rămas neschimbat.

Din clasa mea au participat la reuniune
– Horia Stan
– Ana Gheorghe
– Cristina Banica
– Ovidiu Babeș
– Adrian Gheorghe
– Adriana Nicolae
– Chivu Laurențiu
– Petru Szedlacech
– Alexandra Frasie
– Anca Constantin
– Anca Vlahuță

Diriginta nu a participat asa ca domnul profesor de biologie Croitoru a strigat catalogul.

Liceul arata foarte bine de când a fost renovat. Clasele sunt la fel de mari și luminoase. Bancile sunt parca mai mici și cu greu mai ascunzi o carte pentru a copia. Acum pe holuri sunt dulapuri în care elevii își lasă ghiozdanul și se plimba din sala în sala pe modelul american.

La etajul unu a rămas expoziție de fotografie din excursiile organizate de domnului Stoica, profesorul de geografie.

Multi profesori au plecat din liceu. Cei care au rămas duc mai departe spiritul de excelenta și formează tinerii cum știu mai bine. M-am bucurat sa aud de la domnul Croitoru ca și-a mai echilibrat așteptările, ca preda mai puțin și le cere mai puțin elevilor. M-am intristat sa observ ca metoda a rămas relativ neschimbata și cu greu se adapteaza cuticula la nevoile și la dinamica zilelor noastre.

De la elevii de clasa a 11-a am cumpărat ca amintire un tricou și o sacoșă inscripționata cu emblema liceului.

IMG_20160612_153411.892

Seara am petrecut la Hard Rock Cafe. Marea diferența fata de balurile din liceu a fost ca nu a trebuit sa ne imbatam înainte. Mâncarea a fost delicioasa și din abundenta. Foto tonomatul lui Horia a atras multi oameni care și-au dorit o amintire cu foștii colegi. Am dansat, am făcut poze, am vorbit și am schimbat amintiri.

Ziua de ieri am trăit-o ca pe o reîntoarcere în clipele în care eram licean. Au fost multe momente în care cu greu îmi mai dădeam seama de momentul prezent și ma simteam de parca eram atunci.

Frumoasa este revedere. Sunt tare recunoscător și fericit ca am participat la acest eveniment. Sunt tanar dom’le!

Degustare de miere si vin la Marvin Wine Shop

Ieri, 09.02.2016, in drum spre casa m-am oprit la Marvin Wine Shop sa beau un parah cu vin. E un loc simpatic, cu o varietate foarte buna de vinuri.

Intamplarea a facut ca in aceiasi seara in local sa se organizeze un eveniment de degustare de miere si vinuri. Primul dintr-o serie de evenimente ce se vor organiza in fiecare Marti. Au prezentat Dan, unul dintre detinatorii Marvin Wine Shop si celalalt Dan, apicultor. Am degustat 4 sortimente de miere si un vin alb dulce. O noutate pentru mine a fost mierea de coriandru cu o aroma deosebita.

http://www.marvin-wineshop.ro/

http://fagurelecumiere.ro/produse-apicole/miere-de-coriandru