Bazele statisticii – ep1

Sâmbătă am avut prima sesiune de lucru împreună cu Alex. O sesiune intensivă de trei ore în care am discutat conceptele de bază din statistică, am făcut un role play pe demararea unui proiect de analiză statistică și am realizat o prelucrare pe date de la INS.

Am început prin a clarifica o serie de concepte de bază. La fel ca orice disciplină științifică statistica are o filosofie, o serie de principii, metode și practici. Am început prin a seta cadrul general în care se desfășoară un proiect de analiză statistică. Proiectul are la bază domeniul de aplicare (ex: comert, botanica, medicină, educatie), este realizat cu un scop și urmărește îndeplinirea anumitor obiective stabilite.

Dezvoltarea vocabularului este un pas important în procesul de învățare. Caut să folosesc diverse metode care facilitează integrarea conceptelor (cititul, dialogul, dezbaterea, prezentarea, exprimarea în scris).

Tema de studiu pentru săptămâna asta este corelația statistică.

 

 

Bazele statisticii – ep0

După ce am exporat data science anul trecut mi-am propus ca în 2017 să aprofundez algoritmi și tehnici de modelare. Așa că primul pas la care m-am gândit e să-mi reactualizez cunoștințele de statistică.

La seminarul de tehnologii web l-am cunoscut pe Alexandru Oprescu. Este student în anul 3 la Statistică. Așa am început să discutam despre preocupările comune și ne-am hotărât să facem un schimb ce experiență.

Urmează să incepem un program introductiv în statistică care cuprinde

Statistică descriptivă
Probabilități
Inferența Statistică
Analiza matematică
Previziune statistică

Alex are o idee interesantă despre modul în care ar putea să transmită cunoștințele despre statistică printr-un portal web care să fie orientat către exemple din viața de zi cu zi și activități practice. Ne-am spus că din multi-disciplinaritatea noastră cu are cum sa nu iasă ceva interesant.

În primul episod am trecut printr-o vedere de ansamblu al programului și ne-am calibrat la nivelul de cunoștințe pe care îl am.