Preocuparea pentru Agile – partea a doua

În noiembrie 2014 am susținut primul curs despre metodologiile Agile la masterul SIMPRE. A fost o sesiune interactiva și mi-a plăcut mult schimbul de experienta. Am fost foarte entuziasmat de proiectele în care m-am implicat la Zitec și am avut o confirmare ca subiectul pe care îl studiez prezintă interes pentru lumea întreagă.

Din ianuarie 2015  mi-am dat demisia de la întreprindere și m-am dedicat 100% acestui subiect.

Am început cu o serie de interviuri cu scopul de a descoperi mai multe despre cum se lucrează în alte companii de IT. Am vorbit cu manageri din trei companii din București și una din Cluj. Unul din interviuri, cu Mihai Olaru de la Avangate (actual 2checkout) cu care am rămas în bune legături după aceasta experiența. Din aceste discuții am extras provocările cu care se confrunta și mi-am definit un plan de studiu.

Urmărind studiile realizate de Version One, Scrum Alliance și Scot Ambler am definit un chestionar cu care am cules date despre modul în care sunt aplicate practicile Agile în companiile de IT din România. Rezultatele le-am publicat la conferința de Informatică Economică într-un material pe care l-am scris împreună cu doamna Bodea.

În același timp am început sa cer recomandări și sfaturi legat de activitatea de training și consultanță. M-am cunoscut cu Maria Diaconu de la MozaicWorks. Am făcut o prezentare în comunitate Agile Works. Mi-am organizat materialele și prezentările pe care le-am susținut în trecut.

Prima recomandare a venit de la fostul meu coleg Tiberiu. O experiență interesanta ce m-a pus în poziția de a-mi defini serviciile și de a cere un preț pentru munca prestată. Echipa cu care am lucrat făcea dezvoltare pentru produse de banking și se confrunta cu provocarea de a trece de la un mod de lucru waterfall, la unul agile. Inițial am făcut o oferta pentru o colaborare mai lungă, idee care a fost refuzată de management care își dorea sa aducă pe cineva de la centru care să se ocupe de tranziție. În final am livrat trei sesiuni despre Agile și estimări în echipa.

La sfârșitul lunii martie am călătorit la Iași unde l-am asistat pe Mark Summers in trainingul de certificare Scrum. Pe lângă experiența de a vedea un formator profesionist în acțiune am avut ocazia sa descopăr o grămada de lucruri interesante despre Agile Coaching și tehnici de facilitare în Scrum. Examenul de certificare l-am dat în tren și l-am luat.

Prima companie cu care am lucrat se numește Blink IT. O echipă mică alături de care am petrecut  aproape 4 luni la TechHub  cu misiunea de a-i ajuta să se organizeze mai bine pentru a livra un proiect inovativ folosind NodeJS și React.

Blink IT

Am trecut prin multe aventuri împreună de la a descrie un roadmap de produs, definirea de specificații și implementarea unei versiuni funcționale în fiecare sprint. Incertitudinea și dificultatea de a implementa o tehnologie aflată la început de drum ne-a oferit multe ocazii de a dezbate sau de a ne contrazice. Am trecut cu bine peste provocări cu umor și discuții deschise.

OpenScrum – primul workshop

Primele două sesiuni ale workshop-ului Scrum: The Good, The Bad, The Ugly au avut succes așa că am decis împreună cu participanții să mai facem o a treia sesiune în care să pregătim un livrabil de cunoștințe către comunitate.

Din interacțiune și obiectivele grupului de lucru au reieșit trei teme:

  • Bune practici agile
  • Dinamica echipelor și softskills
  • Aplicarea Scrum in dezvoltarea de servicii și produse non-IT

Fiecare am contribuit cu experiența personală. Următoarea întâlnire va avea loc pe 17 Februarie tot la Education Point.

Scrum: the good, the bad, the ugly

Pregătim primul workshop gratuit de pe platforma OpenScrum powered by DOvelopers.

Tema pentru sesiune are ca inspirație titlul filmului “The Good, The Bad, The Ugly”. Ne dorim să avem o discuție despre Scrum cu bune și cu rele.

Am ales un mesaj care să provoace discuția, “no bullsh*t, real life stories”, pentru că ne propunem surprindem cât mai exact experiența de a lucra într-o echipă de dezvoltare. Fără să ne blocăm în termeni sau aspecte teoretice pe care să nu le putem aplica.

Formatul este unul deschis. Realizăm împreună agenda pentru a maximiza potențialul de învățare. Obiectivul e ca fiecare să plece de la workshop cu un “produs potențial livrabil” care să-i fie de folos în echipa pe care o coordonează sau din care face parte.

Eu voi pregăti studii de caz și povești din activitatea mea care să sprijine conversația.

E prima provocare pe anul acesta. Să faclititez și să moderez o discuție cu o audiență atât de diversă pe un subiect ce îmi place tare mult. Avem deja 18 participanți înscriși așa că se joacă cu casa de bilete închisă 🙂

Ne vedem pe 26 și pe 30 Ianuarie la Education Point!

Detalii aici

 

Agile – retrospectiva pentru 2016

  • am avut două contracte de coaching și training (AdoreMe și BestValue)
  • am participat la conferința LeSS (Large Scale Framework)
  • am participat la Agile Coach Camp, prima ediție organizată în România
  • am scris 3 articole pe LinkedIN despre cursurile Agile organizate în România și despre cum mă mențin în formă ca Agile Coach
  • am fondat DOvelopers CONNECT
  • am organizat alături de Cristina evenimentul Scrum & Wine în communitatea Agile Works
  • mi-am luat certificarea de formator

Cum am dezvoltat preocuparea pentru metodele Agile?

Primul contact cu terminologia Agile l-am avut în 2010 când m-am angajat la Zitec. Se folosea termenul de Sprint pentru a defini intervale de câte două săptămâni la care se urmărea lansarea în producție de noi funcționalități sau rezolvări de defecte. În prima echipă din care am făcut parte am lucrat alături de Andreea PALU în rolul de QA și Ștefan STOICA în rol de coordonator. Zitec dezvoltase o metodologie proprie bazată pe Scrum, dar diferită prin faptul că era orientată către proces. Acest mod de organizare făcea atmosfera să fie foarte predictibilă atât pentru noi ca echipă, cât și pentru client.

Al doilea termen agile cu care am făcut cunoștință a fost Daily Scrum. Se întâmpla undeva pe la mijlocul anului 2011 când am început să lucrez pe un proiect coordonat de Lucian DAIA. El mi-a scris pe Yahoo Messenger cu propunerea să ne vedem a doua zi la Daily Scrum. L-am rugat să îmi explice termenul pentru că nu îmi era cunoscut. Mi-a trimis o referință. Așa am început întâlnirile zilnice care s-au dovedit foarte utile pentru sincronizare și schimb de experiență.

Când am demarat lucrul la un nou proiect, la începutul anului 2012, am propus să folosim aceiași metodă de sincronizare zilnică. Colegii au considerat că nu avem nevoie de o astfel de întâlnire pentru că lucrurile sunt clare și le putem discuta pe email sau prin tichete. Proiectul era condus de Ionuț VODĂ și in echipă am fost eu, Cătălin ROTARIU, Bogdan UNGUREANU și Tiberiu POPOVICI.

Pe măsură ce avansam cu proiectul și termenul limită se apropia de final situația în echipă a început să fie tensionată, iar comunicarea pe email s-a dovedit a fi insuficientă. Ba chiar dăunătoare în momentul în care am primit un email a cărui titlu era scris în întregime cu litere mari.

Așa am început întâlnirile matinale cu Tiberiu POPOVICI de la care am avut foarte multe de învățat despre tainele JavaScript-ului. Situația s-a ameliorat și în vara anului respectiv am reușit să livrăm proiectul fără întârzieri foarte mari.

În toamna anului 2012 început primul proiect pe care l-am coordonat. Din echipă au făcut parte Andreea PALU, Alin ROMAN, Bogdan GHERVAN, Bogdan GRIGORE și Bogdan UNGUREANU.

În iunie 2013 am participat la un curs ce l-a avut ca trainer pe Florian IVAN. Setea de cunoaștere era mare. Aveam deja două echipe pe care le coordonam și eram în curs de a o prelua pe a treia. Când mai rămânea timp mai întrețineam și câteva mici proiecte pe care codasem în trecut. Am căutat să absorb cât mai multă informație din cele două zile de curs și am urmărit să aplic cât mai multe din cele învățate.

Note de la cursul lui Florian IVAN
Note de la cursul lui Florian IVAN
Agile Mindset
Agile Mindset

Nevoia de organizare era foarte mare pentru că făceam față cu greu la presiunea pe fiecare proiect. Forțat de împrejurime am învățat să deleg cât mai multă responsabilitate către echipe. Uneori  delegam fără să mă asigur că am transferat cunoștințele necesare ceea ce a condus inevitabil la frustrări și perioade tensionate. Dar am trecut cu bine peste ele. Mereu am căutat să creez o atmosferă pozitivă în echipă bazată pe colaborare și îmbunătățire continuă.

Imediat după cursul cu Florian mi-am propus să împărtășesc din informații cu echipele. Așa că am organizat câte o mini sesiune de training la mine acasă în care am dezbătut valorile și principiile agile. Apoi am făcut o a doua sesiune la Vlad ȘTEFANESCU acasă unde am discutat cum să punem în practică acele principii.

Pregătind materialele pentru curs
Pregătind materialele pentru curs

Am început să facem estimările în echipă la care contribuiau inclusiv colegii de pe testare. Fapt care mira pe mulți de cum poate un “tester” să estimeze durata de dezvoltare. Am perseverat cu această practică și s-a dovedit a fi foarte utilă datorită conversațiilor ce aveau loc și a perspectivelor diferite.

estimări în echipă
Estimări realizate în echipa Servskills

În timp am început să organizăm ședințele de Review la care am invitat clienții și ședințele de Retrospectivă în care discutam despre cum a mers sprint-ul și număram câte “features” de nota 10 am livrat. Schimbările ne-au adus un plus de productivitate, am îmbunătățit relația cu clienții și atmosfera în echipă era pozitivă. Au rămas limitările de resurse și presiunea continuă de a livra specifice mediului IT, dar am reușit să devenim mai predictibili și să ne organizăm mai bine munca.

Efortul depus a fost apreciat așa că în toamna anului 2013 am fost promovat la funcția de coordonator al departamentului de soluții custom și am căpătat statutul de partener în Zitec. Pe lângă asta am căpătat reputația de motivator al echipelor după cum se vede în broșura de prezentare 🙂

motivation-eduard-budacu

Anul 2014 a fost unul de aprofundare și de definire a cunoștințelor despre agile. Preocupările mele au fost de a populariza rezultatele obținute în cadrul celorlalte echipe și de a răspândi bunele practici. Am început să organizez prezentări și să particip la ședințele celorlalte echipe. Am lucrat la experimentarea unui nou model de estimare bazat pe Story Points pe care îl comparam cu cel existent de estimare în ore. Am citit cărți și articole cu care să îmbunătățim metoda de dezvoltare. M-am implicat alături de Marius BĂLTEANU și Cristi PENA pentru a redefini fluxul de lucru și pentru a implementa un nou tool de project management.

În primăvară l-am întâlnit la sală pe domn profesor Ion IVAN. Dânsul m-a întrebat despre preocupările mele actuale. I-am povestit despre agile și am început să schimbăm idei despre lucrul iterativ și incremental. M-a îndrumat să finalizez lucrarea de master, lucru pe care amânam să îl fac pentru că îmi pierdusem total interesul pentru ce însemnă o bucată de hârtie pe care scrie diplomă.

Așa am ajuns să mă apuc de lucrare după ce domn profesor m-a ajutat să definesc un titlu pentru lucrare și mi-a explicat metodologia de a scrie o lucrare de master într-un mod eficient. Partea cea mai dificilă a fost structurarea cuprinsului și identificarea bibliografiei care a durat aproape 3 luni. Apoi după spusele domnului profesor lucrarea s-a scris singură în 3 zile în care m-am baricadat într-o pensiune din Bușteni. Au mai fost câteva nopți nedormite în care am definitivat lucrare și uite așa m-am făcut cu o poză nouă în colecția de diplome.

Aici se încheie prima parte din călătoria mea agilă. O poveste cu amintiri, momente și mai ales oameni alături de care am lucrat cu mult drag.