M-am format ca profesionist în dezvoltare software la Zitec.
Interviul l-am avut în martie 2010. Pe atunci sediul se afla pe Strada Binelui.
Urmăream compania de ceva vreme, am văzut că au o echipă strong și un portofoliu bogat de clienți. Veneam cu o experiență de 2 ani și jumătate la, Pit Software unde dezvoltam soluții pentru Ho.Re.Ca și cu un portofoliu de siteuri web dezvoltate ca freelancer.
Știam că așteptările sunt mari așa că am venit cu emoții, dar și cu încredere că voi reuși. După primul interviu am primit acest mesaj.

Pe 17 Mai 2010 a fost prima zi de muncă.
La Zitec am învățat meserie
1) Bune practici
Când am ajuns la Zitec primul lucru pe care l-am descoperit a fost celebrul wiZki și regulamentul de ordine interioară.
Lucrurile se desfășurau cu o precizie incredibilă pentru mine care veneam dintr-un mediu în care prin comparație ai fi l-ai fi putut cataloga drept haos. Înainte lucram cu vreo 30 de clienți care mă sunau la ore târzii, aveam o grămadă de versiuni la care cu greu le mai dădeam de cap. De aceea mediul de lucru din Zitec m-a fascinat.
Am răsfoit wiZki-ul pe toate părțile, am citit sute de tichete din istoricul de proiect, m-am familiarizat cu sisteme de versionare și cu un ciclu de lucru pe sprinturi. Îmi plăcea ca aveam un feedback constant prin diverși metrici și că aveam ocazia să colaborez pe proiect. Lunar se realizau întâlniri de prezentare a proiectelor și cu ocazia asta aflam o grămadă de lucruri noi.
În primul am am stat pe un proiect considerat destul de învechit de care mulți se fereau. Pentru mine era o adevărată experiență. Îmi făcusem un sistem cu care urmăream branch-urile pe care lucram și mi-am propus să am cât mai puține tichete întoarse. Priveam totul ca pe un joc. Faptul că aveam o serie de metrici bine definiți mă ajuta să îmi auto-evaluez munca și progresul.
2) Dezvoltare continuă
Până să ajung la Zitec aveam un stil de învățare reactiv. Adică mă preocupam să găsesc soluții atunci când aparea o problemă. Prindeam foarte repede conceptele din practică, dar de multe ori se întâmpla să re-inventez roata.
Lucrând alături de oameni care aveau o înclinație către dezvoltarea continuă am început să mă preocup la rândul meu de studiu. Se promova dezvoltarea individuală mai ales în timpul liber pentru că lucrul pe proiecte permitea rar să găsești timp pentru învățare. Aveam acces la anumite facilități precum certificări plătite de firma și la o bibliotecă de cărți din domeniu.
În 2010 început să mă familiarizez cu Zend Framework. În 2011 mi-am luat certificarea Zend de PHP și în 2012 cea de MySQL Developer. Am organizat un grup de studiu împreună cu 3 prieteni în care realizam prezentări despre design patterns.
Primul plan de dezvoltare l-am făcut în iulie 2012 după un model prezentat de HR.

Surpriza a fost ca ritmul de creștere să fie mult mai accelerat decât mi-am imaginat. În 2013 Alex mi-a popus să coordonez departamentul de dezvoltare custom și să mă alătur echipei de conducere ZiBord.
3) Eficiență
Modul standardizat de lucru și bunele practici urmăreau un obiectiv foarte precis: eficiența în tot ce ne propuneam să realizăm.
Încadrarea în estimare și utilizarea eficientă a timpului reprezentau două din elementele importante pe care le urmăream. În fiecare zi completam un raport de activitate în care detaliam la ce am lucrat în ziua respectivă. Toate cele opt ore de lucru trebuiau să se regăsească în acel raport.
Aveam chiar o procedură care îți oprea accesul la internet și te băga în pădure dacă nu aveai completat raportul pe ultimele 5 zile. Pădurea era Subiect de bășcălie și caterincă în echipă. Într-un teambuilding la munte ne-am propus să simulăm “cronul” care rula de fiecare dată la 5 dimineața, să trezim un coleg și să-l ducem în pădure.

Așa am învățat să lucrez eficient, să descompun problema în sub-probleme și să mă preocup de a livra calitate într-un timp cât mai scurt cu putință.
Faptul că foloseam un tool de project management intern și un aveam un ritm de lucru bazat pe sprinturi asigura predictibilitatea procesului. Nu tot timpul ne ieșea așa cum am planificat, dar de fiecare dată estimările erau asumate și făceam tot posibilul să ne încadrăm în termenele promise clientului.
4) Lucru în echipă
Până să ajung la Zitec nu știam ce înseamnă să lucrezi în echipă. Colaboram foarte bine cu clienții și colegii de la PitSoftware, dar când era vorba de programare eram un lup singuratic pentru că eram singurul dezvoltator pe tehnologii web.
5) Fun




























