Anul Noul la Sibiu și în împrejurimi

[in lucru]

Ultima călătorie pe anul 2016 a fost la Sibiu și în împrejurimi unde am petrecut Anul Nou. Împreună cu noi au fost Laura, o bună prietenă a Cristinei, și Kris soțul ei. Din București am plecat pe 29 Decembrie și ne-am întors pe 3 Ianuarie așa că reușit astfel să evităm aglomerația. Drumul a fost foarte bun, iar Kris conduce impecabil.

Apartamentul l-am închiriat de pe AirBnB. E situat pe Strada Faurului, suficient de aproape de centru cât să mergem pe jos. De la fereastră se vede turnul Catedralei Evanghelice.

Localurile din Sibiu în care ne-am înfruptat cu bunătățuri:

  • La Cuptor
  • Crama Sibiană
  • Old Lisbon
  • Weinkeller

Pe 31 Decembrie am făcut o plimbare până la Bâlea Cascada de unde am luat telecabina până la Bâlea Lac. Acolo am văzut hotelul de geață și am admirat peisajul superb de iarnă. Îngețați ne-am retras în cabană să savurăm un ceai fierbinte.

La scurt timp am avut surpriza să ne întâlnim cu președintele României, Klaus Iohanis. Asta numesc eu întâlnire la nivel înalt! E a doua pe anul 2016 după ce în primăvară am zburat în avion alături de echipa națională de fotbal. Nu l-am deranjat să îi cerem autograf sau să ne pozăm cu dânsul, dar m-am bucurat să îl văd în carne și oase atât de aproape. Sibiul este cu adevărat un oraș superb și în mare parte i se datorează. Din punct de vedere politic nu prea mă pricep să comentez. Mă inspiră ca prestanță prin discursul calm, îmi place că zâmbește și apreciez modul de a prezenta cu încredere și optimism un viitor posibil mai bun daca ne punem pe treabă.

La trecerea dintre ani am fost în Piața Mare. Am admirat focurile de artificii și ne-am delectat cu o șampanie deosebită pe care mi-a dorit să o savurez pentru an nou special. Am scris aici de ce cred că este special. În plus 2017 este un număr prim.

 

Mini-vacanță în familie

Am profitat de mini-vacanța de Sf. Andrei și Ziua Națională a României pentru a face o excursie la părinții Cristinei în Ungheni și la sora ei din Rm. Vâlcea. Ca de obicei am luat o mașină de la Prima Rent și ne-am pornit la drum Miercuri dimineață. S-a circulat foarte bine pe autostradă așa ca am ajuns rapid în Pitești de unde l-am luat pe nepotul Cristinei.

Ne-am propus să ne bucuram de timpul petrecut cu familia și sa ne odihnim pe final de lună. Evadarea din oraș a picat la fix după un Noiembrie încărcat cu activități la facultate și la job.

 

Miercuri, Joi și Vineri am stat la Ungheni. M-am delectat cu supă delicioasă de curcan de țară, am savurat plăcinte cu mere, am degustat o vișinată făcută cu țuică naturală și l-am asistat pe domnul Pană la pregătirea grătarului.

20161201_134536

20161201_132700

20161201_134013

În weekend am plecat spre Rm. Vâlcea la sora Cristinei. Acolo ne-a întâmpinat Oscar un cățel tare jucăuș. M-am jucat cu cei mici. Sâmbătă a fost o vreme superbă și ne-am plimbat prin grădina zoologică. Seara am fost la un restaurant libanez.

20161204_102957

Ne-am întors Duminică și am încheiat cu o vizită la părinții mei. Așa am încheiat circuitul și i-am anunțat pe toți că facem o reuniune în vară pentru a ne cunoaște. Sper să fim sănătoși și să ne vedem cu voie bună.

Amsterdam, Olanda

Am vizitat orașul Amsterdam cu ocazia participării la conferința Large Scale Scrum (LeSS). Sunt impresionat de consistența cu care a fost dezvoltat acest oraș. Totul pare la locul lui și cu greu găsești ceva care să deranjeze privirea prin nepotrivirea cu peisajul din jur.

Am vizitat Freiburg unde am vazut ce înseamă un oraș gândit pentru pietoni și bicicliști. Amsterdam face parte din aceiași categorie. Este ideal pentru mersul pe jos care face piciorul frumos sau pentru pedalat. Motiv pentru care nu am folosit deloc mijloacele de transport în comun.

Din obiectivele pe care le-am vizitat:

  • faimosul Red Light District
  • basilica St. Nicholas
  • Oude Kerk, cea mai veche clădire din Amsterdam

Orașul este unul viu. Am avut parte de o vreme extraordinar de frumoasă în toate cele patru zile. Lucru care nu se întâmplă foarte des conform spuselor localnicilor. Așa că peisajul era foarte animat. La fiecare colț de stradă întâlneai oameni care fie se plimbau cu bicicleta sau pe jos, fie savurau o “cafea” în coffeshop. Atmosfera era una foarte relaxata, de vacanță.

Participarea la cele două zile de conferință a presupus un timp limitat pentru vizitarea orașului așa că nu am ajuns la niciunul dintre muzee și nici n-am vizitat foarte multe din obiective. Cu toate astea locurile pe care le-am văzut m-au impresionat și cu siguranță voi plănui o excursie împreună cu iubita mea cât de curând posibil.

În încheiere câteva imagini…

amsderdam (1)
Trupa de șoc de la conferință (de la stănga la dreapta Adrian Baron, eu, Mihai Olaru)
amsderdam (2)
Post-It art la sediul booking.com
amsderdam (3)
O friptură corectă
amsderdam (4)
Vedere de pe canal 1
amsderdam (5)
Bicicleta – modul de transport preferat
amsderdam (6)
Vedere de pe canal 2
amsderdam (7)
Doc pentru plimbări pe canal
amsderdam (8)
Fereastra unor iubitori de pisici
amsderdam (9)
Je
amsderdam (10)
Biserica St. Nicholas

 

 

Satul Pleșești (Podgoria), Județul Buzău

Satul Pleșești din comuna Podgoria, județul Buzău este locul în care s-a născut și a copilărit tatăl meu Marian. Părinții lui sunt Ana (mamaia Ana) și Ion (tataia Ion). Familia din care facem parte se numește Budacu. De aici numele domeniului virtual. În satul Pleșesti se află domeniul fizic al familiei Budacu. Avem o casă, o grădină, vie, pajiște și o pădure.

Pleșești este locul în care mi-am petrecut nenumărate vacanțe de vară. Un loc în care mă întorc cu mare bucurie în fiecare an pentru o săptămână de relaxare și de meditație.

Satul se află la granița dintre județul Buzău și județul Vrancea. Este la aproximativ 16 km de orașul Rîmnicul Sărat. Mai există un sat cu același nume în județul Buzău care face parte din comuna Berca și o localitate în județul Suceava.

Conflictul de nume a dus la o confuzie pe vremea când tatăl meu s-a înscris la facultate. Scrisoarea care îl anunța că secția de zi de sub-ingineri de la Politehnica București s-a desfințat și că poate opta pentru repartizare la Hunedoara sau Galați a ajuns în satul din comuna Berca. Până la urmă situația s-a lămurit. Taică-miu și-a găsit loc de muncă în București, s-a înscris la seral și uite că așa a întâlnit-o pe maică-mea la o petrecere din Regie. Dacă scrisoarea ar fi ajuns la destinație probabil că ar fi optat pentru facultatea din Galați așa că grație confuziei am apărut eu pe lume.

Daca vreți să faceți un tur virtual, iată vederea din satelit a satului Pleșesti

Casa bunicii mele se află undeva la mijlocul satului, între două văi. În trecut casa era marcată de doi nuci frumoși care din păcate au îmbătrânit și au fost tăiați pentru că exista riscul să cadă pe casă. Se pare că mașina google a ajuns și în satul Pleșesti deci poate fi vizitat folosind optiunea de vedere din stradă. Iată casa în care îmi voi petrece vacanța de vară.

curtea-budacu

Pesajul este superb. O zonă de deal la o altitudine de aproximativ 388 de metrii de la nivelul mării. Aerul este curat și noaptea este atât de întuneric încât pe cer se observă milioane de stele. Avem o mică grădină în fața casei, o vie din care toamna mamaia face vin, o pajiște cu fân și câțiva pruni în jurul curții. Când era mai tânără și în putere bunica creștea o căpriță pe nume Iedirița cu care ne trimitea prin pădure.

Merg în fiecare an la țară. Stau o săptămână departe de tehnologie și de agitația orașului. De fiecare dată când sunt acolo mă încarc cu o energie pozitivă, mă întorc relaxat, cu multe idei și poftă de muncă. Îmi aleg câte o temă de meditație și petrec timpul cutreierând pădurile.

Satul este activ pe Facebook unde a adunat o colecție de imagini cu peisaje și cu localnici. Galeria este disponibilă aici. Am preluat o poză cu tatăl meu cu un bostan mare în brațe și un peisaj superb cu o pădure.

11737804_1610003282572825_3189491321658875155_n

10646966_1503665119873309_2184626382858475292_n

Când ajung la tară parcă pășesc într-o altă lume. Satul e din ce în ce mai gol pentru că mulți pleacă din el. Unii se duc “la deal”, alții aleg să muncească în străinătate. Cei care rămân trăiesc din munca pământului, din vanzarea de lemne sau din alocațiile sociale. În sat sunt două magazine pe terasa cărora viața e mai animată. În rest e liniște și pace.

Îmi place mult Satul Pleșesti. E locul în care revin cu drag în fiecare an pentru că mă leagă multe amintiri din copilărie. Multe momente frumoase pe care le-am trăit. Abia aștept să ajung și anul acesta.

Evadare din oraș: Câmpina

Vineri pe seară, după o zi lungă mi-a venit o idee năstrușnică. Să facem o evadare din oraș. Am simțit nevoia de o deconectare după o săptămână grea. Cristina a recepționat rapid misiunea și s-a apucat de căutari pe Booking. Ne-am gândit să mergem undeva aproape de București, intr-un loc accesibil cu trenul. Am considerat ca variante Predeal, Sinaia, Brașov. După mai multe iterații, variante și căutări până la urmă a găsit un hotel în Câmpina.

La plecare ne-am dus mai devreme în gară pentru a cumpăra bilete așa că am avut timp să bem o cafea și sa joc trei variante la loto 6 din 49.

13754587_1476184925740892_4964148477750390925_n

Pe excursie ce trece sunt din ce în ce mai fascinat de abilitățile Cristinei de a identifica locuri bune de cazare. După ce acum două săptămâni a găsit Vila Brâncovenu din Eforie Sud, un loc despre care nu am apucat să scriu, dar care mi-a plăcut foarte foarte mult, acum a dat din nou lovitura cu Hotel Oscar care s-a prezentat corect și corespunzător. Camera a fost curată, fără decorațiuni care să deranjeze ochiul, cu un pat numai bun de odihnă și așternuturi albe. La recepție am putut să plătim cu cardul. Din păcate nu existau facilități de relaxare altele decât un restaurant. E situat la marginea localității cam la 45 de minute de mers pe jos de la gară. Locul e liniștit și peisajul din împrejurimi e frumos. Nimic fancy.

20160717_091833

Seara am luat cina la restaurant. Doamna de la recepție ne-a sfătuit să facem rezervare pentru că seara se aglomerează. I-am urmat sfatul și s-a dovedit a avea dreptate. După ce ne-am înfruptat cu bucate gătite bine ne-am dus direct la culcare. Odihnă 100%.

Tare bun a fost patul și numai bine mi-a priit aerul de munte așa că am dormit dus până aproape de ora limită de servire a micului dejun. Ne-am trezit, am mâncat, am făcut o mică plimbare prin parcul din apropiere și ne-am întors la somn. La ora 12 am eliberat camera și am mai rămas la restaurant să savurăm o cafea. Am făcut și un selfie cu pana mea care a strâns nenumărate like-uri și ne-a crescut nivelul de dopamină din sânge aproape de nivelul de oxitocină pe care îl stimulasem deja după ce ne-am privit ochi în ochi minute în șir.

După cafea și faima obținută pe internet, am plătit nota și am plecat. Cristina a pregătit două obiective de vizitat. Castelul Iulia Hașdeu și Casa memorială Nicolae Grigorescu. Pe drum mi-a povestit despre istoria familiei Hașdeu și a acelui loc plin de mister și simbolistică.

Intr-adevăr locul s-a dovedit a fi foarte impresionant. M-a atins povestea tinerei geniale care s-a stins la vârsta fragedă și a tatălui ei care îndurerat de moartea ei a început să studieze spiritismul și a construit acest loc ca un templu în memoria celor doua Iulii (fiica și soția sa).

20160717_133235

La întrare primești un aparat de forma unui telefon pe care poți să tastez codul asociat diverselor obiecte sau camere din interiorul castelului. Pe un fundal muzical bine ales sunt relatate informații despre obiectele respective sau povești din viața familiei Hașdeu care reușesc să te transpună în acele momente trecute. Am plecat din acel loc cu un puternic sentiment de liniște.

Următorul obiectiv a fost Casa memorială a lui Nicolae Grigorescu. Locul în care a pictat și a trăit artistul. Acolo nu am facut poze. Mi-a plăcut foarte mult curtea îngrijită, lucru pe care îl pot spune despre majoritatea curtilor din Câmpina.

Am încheiat excursia cu câte o ciorbă la restaurantul de pe lac și apoi ne-am îndreptat pe jos spre gară.

Câmpina s-a dovedit a fi o alegere bună pentru evadarea din oraș. Fiind aproape de București, am ajuns rapid cu trenul. Hotelul s-a potrivit pentru gusturile noaste. Mi-am luat doza de energie de care aveam nevoie, m-am relaxat și am aflat lucruri interesante despre obiectivele vizitate. Misiune indeplinită!

 

 

Awesome Cluj Trip

Am petrecut un weekend prelungit impreuna cu Cristina la Cluj. Acolo i-am cunoscut pe Alina sora Cristinei, pe Cosmin sotul ei si pe baietelul lor Tudor. A fost o calatorie extrem de relaxanta asa ca m-am gandit sa notez cateva randuri pentru a reveni la aceste amintiri cand vreau un moment de liniste si bucurie.

Vineri am plecat de la Otopeni cu un avion Tarom. Cristina a gasit o oferta pe 24 Ianuarie de care am profitat asa ca ne-a costat in jur de 50 de euro de persoana biletul, dus-intors. Drumul a fost super rapid. Parca mai mult au durat procedurile de imbarcare. 45 de minute la dus si 75 de minute la intoarcere.

In momentul in care ne pregateam sa lasam bagajele am fost asaltati de camerele de filmat. La fel si la coborarea din avion. Evident ca nu pe noi ne urmareau, ci s-a intamplat ca in acest weekend echipa nationala a Romaniei sa joace un meci amical cu Spania pe stadionul Cluj Arena. Asa ca am avut onoarea sa zburam alaturi de tricolori. In spatele meu l-am recunoscut pe antrenorul echipei, nea Puiu Iordanescu. E singurul pe care l-am recunoscut, dovada ca nu prea mai sunt la curent cu mondenitatile sportului rege. M-au amuzat de glumele si farsele pe care si le faceau jucatorii intre ei la imbarcarea in avion. Baietie 😀

Cum spuneam, calatoria a fost foarte scurta. Am apucat sa citesc cateva pagini din cartea “Butterflies are free to fly” [1]. O lectura numai buna pentru zen-ul acestei excursii.

La aeroport ne-a asteptat, pe langa echipele de filmare, Cosmin.

Aveam rezervare la pensiunea Colibiri [2] pe strade Intre Lacuri. Am ajuns acolo, dar surpriza a fost ca domnul patron de pensiune a incurcat hartiile pe care a notat rezervarea, asa ca au dat camera altcuiva. S-a scuzat ca i se intampla asa ceva o singura data pe an. Pana la urma a apelat la reteaua de pensiuni din zona si ne-a gasit un loc la Casa Verde [3] pentru vineri si sambata. M-a frustrat putin acest incident si pe tot parcursul discutiei ma intrebam de ce nu foloseste un calendar electronic pentru a gestiona rezervarile. Pana la urma a fost in regula la Casa Verde si Duminica ne-am intors la pensiunea Colibri. Il voi tine minte pe domnul proprietar ca a promis ca se revanseaza.

Vacanta a fost una de familie pentru ca obiectivul principal era sa petrecem timp cu Alina si Cosmin. Lucru care s-a si intamplat in fiecare seara. Asta m-a incarcat tare mult cu o energie pozitiva si m-am relaxat foarte tare. Mi-a placut foarte mult ca sunt o familie linistiti si au reusit sa ne transmita din calmul si bucuria lor de a fi. Baietelul lor este foarte dragut si cuminte. I-am cumparat impreuna cu Cristina un tractoras si multe multe bile colorate. S-a bucurat tare mult si noi ne-am bucurat de bucuria lui.

In primbarile pe strazile Clujului am vizitat statuia lui Mihai Viteazu, piata Avram Iancu, parcul Cetatuia si parcul Central. Am trecut pe la stadion in seara meciului si i-am cumparat lui taicamiu o esarfa cu Romania – Spania. Am mai vazut Turnul Croitorilor care arata foarte bine renovat si transformat intr-o galerie de arta. La ultimul etaj era o expozitie cu obiecte apartinand lui Emil Racovita.

Un burger foarte bun si o cafea exceptionala am baut la Olivo Cafe [4], iar la final am mancat un desert bun bun bun. Apple Crumble se numeste. O combinatie de mar copt cu biscuite, scortisoara, lamaie, dulceata de trandafir si inchetata de vanilie. Imi ploua in gura numai cand ma gandesc. Isi merita locul in topul de pe TripAdvisor 🙂

Mi-am facut si pofta de a manca varza a la Cluj in restaurantul Varzaria. E un loc in care sa nu intri cu asteptari foarte mari. Mancarea insa a fost foarte foarte buna.

Dupa plimbari ne-am odihnit la ceainaria Samsara. Locul are un decor interesant. Au o camera intunecata cu lumini fluorescente. O camera pictata cu imagini abstracte. Muzica e o combinatie de dubstep cu sunete zen. N-as putea sa-i dau un nume. Seamana cu melodia asta. E creepy, dar mie imi place 😀

La intoarcere Cristina a facut doua colaje cu momente din calatorie pe care le atasez in loc de incheiere

12885958_10209284436334272_7552092829683237334_o

12719136_10209284436614279_252118951477733321_o

[1] – http://www.butterfliesfree.com/
[2] – http://pensiuneacolibri.ro/
[3] – http://www.pensiuneaverdecluj.ro/
[4] – http://www.olivocaffe.com/